Sovjetunionens flagg heist på Svalbard

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juli 2024 | 05:51

I den siste tiden har det røde flagget til Sovjetunionen blitt heist flere steder på Svalbard. Dette har skapt oppmerksomhet og reaksjoner, særlig ettersom Svalbard er under norsk suverenitet, men også hjem til en betydelig russisk tilstedeværelse.

Det statseide russiske gruveselskapet Arcticugol, som har operert på Svalbard i mange år, står bak denne handlingen. Ifølge Svalbardtraktaten fra 1920 har flere land, inkludert Russland, rett til å drive økonomisk virksomhet på øygruppen. Direktøren for Arcticugol, Ildar Neverov, var selv til stede da et fem ganger tre meter stort sovjetisk flagg ble heist i en seremoni 21. juni.

Neverov og en gruppe russiske ansatte, sammen med noen franske turister, så på mens det sovjetiske flagget foldet seg ut i vinden. Bilder av seremonien ble tatt og senere publisert på selskapets profil på det russiske sosiale mediet VK. Dette har ført til videre undersøkelse av situasjonen fra flere hold, inkludert avisen Barents Observer.

Artikkelen fortsetter.

Foto: VK 

Journalister fra Barents Observer begynte å lete etter andre sovjetflagg i området, og de fant ytterligere et flagg heist over en rusten kran i den forlatte gruvebyen Pyramiden. Pyramiden var en gang en blomstrende sovjetisk by, men ble nesten helt forlatt i 1998. I dag er det kun et hotell og noen få innbyggere som holder til der. Arcticugol har forsøkt å markedsføre Pyramiden som en turistdestinasjon, og inntil nylig hang både det russiske og det norske flagget over havnekranen. Nå er det norske flagget tatt ned og erstattet med det sovjetiske.

Denne hendelsen har vakt oppsikt og skapt debatt. Sovjetunionens flagg representerer en epoke med sterk russisk innflytelse, og det å heise dette flagget på norsk territorium kan sees som en symbolsk handling med politiske undertoner. Svalbardtraktaten gir Russland rett til å drive virksomhet på øygruppen, men handlinger som dette kan tolkes som et forsøk på å markere en sterkere russisk tilstedeværelse.

mest lest