EU vil kutte 90 prosent av utslippene innen 2040 – Norge støtter ambisjonen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juli 2025 | 14:17

EU-kommisjonen har lansert et nytt klimamål: Innen 2040 skal klimagassutslippene kuttes med 90 prosent. Norge stiller seg bak – men flere EU-land advarer mot konsekvensene.

Onsdag presenterte EU-kommisjonen et forslag om å redusere klimagassutslippene med hele 90 prosent allerede innen 2040, målt opp mot nivåene i 1990. Dette skal være et delmål på veien mot det langsiktige målet om full klimanøytralitet innen 2050, ifølge EU-kommisjonen.

Målet omfatter alle sektorer og inkluderer både reelle utslippskutt, karbonfangst og en viss bruk av klimakvoter. Så langt har EU redusert utslippene med 37 prosent siden 1990.

– Vi gjør dette ikke bare for klimaet, men for vår økonomiske fremtid, uttalte klima-kommissær Wopke Hoekstra, ifølge Politico.

Store kostnader og uenighet i EU

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen kaller målet «ambisiøst, men realistisk». Han viser til at strengere krav fra EU kan bli avgjørende for norsk eksportnæring.

– Det viser at markedene vi eksporterer til, vil fortsette å gjøre det dyrere å slippe ut CO₂. Da er vi helt avhengige av å omstille oss, sier Eriksen til NTB.

Norge har selv meldt inn et nytt klimamål til FN: 70–75 prosent utslippskutt innen 2035.

Selv om det nye EU-målet får støtte i Brussel og blant miljøorganisasjoner, vekker det bekymring i større deler av unionen. Flere østeuropeiske land advarer mot de økonomiske konsekvensene – både for industri og vanlige husholdninger.

Ifølge Euractiv er flere medlemsland skeptiske til tempoet og prislappen på omstillingen. Noen frykter at tiltakene vil føre til høyere strømpriser og svekket konkurranseevne, spesielt i utsatte sektorer.

Les også: EU vurderer å tillate klimakvoter fra utviklingsland

Forslaget skal nå behandles i både Europaparlamentet og Ministerrådet. Kommisjonen ønsker at målet vedtas før klimatoppmøtet i Baku i november. Dersom inngrepet blir vedtatt, vil det også få direkte konsekvenser for Norge gjennom EØS-avtalen.

– Jo lengre vi venter, jo mer dramatisk må kuttet bli senere, sier Kommisjonen i sin pressemelding.

Flere aktører advarer om at kravene til CO₂-reduksjon vil bli stadig mer inngripende for både næringsliv og privatpersoner i årene fremover.

mest lest