Dagbladet: – Det er ikke to sider til saken

Avatar photo
Publisert 2. august 2023 | 21:32

Den venstreorienterte avisen Dagbladet har begynt å svare leserne i kommentarfeltet sitt på Facebook.

Journalistene i Dagbladet ser ut til å ha sett seg lei av at artiklene de deler på det sosiale medier blir druknet i latterreaksjoner og kritiske kommentarer. Derfor har de nå begynt å svare leserne sine, og det gjør de blant annet med svært bastante påstander.

Konstituert nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund sier til Journalisten at de opplever positiv respons fra leserne når de svarer direkte og uformelt.

– Det som er fint med Facebook er at man kan ha direkte kommunikasjon med leserne. Vi opplever veldig ofte at de er direkte og uformelle i tonen til oss, og vi får positiv respons når vi er det tilbake, sier Holmlund.

Han legger ikke skjul på at valget om å intensivere svarene til egne lesere har utgangspunkt i at de er frustrert over «falske påstander».

– I noen tilfeller ønsker vi å demme opp hvis det er snakk om spredning av falske påstander, enten om innholdet i artiklene eller måten vi jobber på, sier nyhetsredaktøren til Journalisten.

Den siste tiden har Dagbladet skrevet mye om temperaturer og hetebølger i Europa. Flere av disse artiklene har fått en betydelig andel latterreaksjoner på Facebook, og en god del skeptiske eller kritiske kommentarer. Det har gjort at Dagbladets eget sosiale medier team har valgt å svare med «samme mynt».

– Noen ganger svarer vi leserne på samme måte som de henvender seg til redaksjonen på – for eksempel ved å utelukkende bruke caps lock.

Les også: Justin Trudeau skiller seg

Nyhetsredaktøren understreker at selv om de svarer leserne sine litt uhøytidelig, så ønsker de fortsatt å ta leserne på alvor.

– Det er viktig at vi er bevisst hvilken rolle og hvilken makt vi har, for vi skal ta leserne på alvor selv om de kommer med kritikk til oss. Samtidig vil vi prøve å bekjempe feilinformasjon hvis det dukker opp, og noen ganger gjør vi det med litt humor, sier Holmlund.

Selv om humor er en del av hensikten med kommentarene, så har avisen valgt å komme med bastante påstander i noen av sine kommentarer.

I et svar til en leser som hevder at Dagbladet ikke klarer å se flere sider til klimadebatten, så svarer avisen kontant:

– Hei. Vi er fullt klar over at det finnes folk som benekter forskningen på klima. Men vitenskapen er klar og tydelig, og det finnes ikke flere sider til denne saken, skriver Dagbladet.

mest lest