– Over 70 millioner amerikanere stemmer på Trump, men når du leser norske medier, får du inntrykk av at de er gale alle sammen, sier Kristian Tonning Riise.
Han er tidligere leder for Unge Høyre, er nå samfunnskontakt hos Philip Morris International, og har amerikansk statsborgerskap i tillegg til norsk.
I podkasten Ness forteller han hvordan norske medier konsekvent kun gir den venstrevridde, «liberale» versjonen av amerikanske nyheter. Han er forundret over at norske kommentatorer synes å tro at de kan påvirke det amerikanske valget.
– Tror de at hvis de forklarer hvorfor noen stemmer på Trump, så vil det kunne føre til at Trump vinner valget? Jeg tror altså ikke at det er så mange amerikanere som lar seg påvirke av norske kommentatorer. Kjølig og analytisk burde de kunne forklare hvorfor sannsynligheten for at USAs neste president blir Trump, er nesten femti prosent.
Han nøler med å navngi hvilke norske kommentatorer som er «verst», men trekker frem Dagbladets Marie Simonsen som et eksempel.
– Ved å stemple visepresidentkandidat J. D. Vance som kvinnefiendtlig, da er hun enten kunnskapsløs eller snakker mot bedre vitende.
– Minerva har den beste dekningen av norske medier, men problemet er gjennomgående.
Tonning Riise mener at det fremstår som om norske kommentatorer kun leser liberale, venstrevridde medier.
– De leser Washington Post, ikke Washington Times; New York Times, ikke New York Post; og CNN, ikke Fox News. Jeg sier ikke at dette er dårlige medier, men når det blir det eneste du leser og siterer fra, da blir dekningen skjev.
Han mener norske medier bare bekrefter egne fordommer når de skriver om Trump-tilhengere og republikanere.
– De finner frem til en eller annen raring med rød MAGA-cap, og så lar de ham være hele fortellingen.
For selv om ikke Tonning Riise selv støtter Trump, så forstår han hvorfor mange amerikanere støtter ham.
– Økonomien, inflasjonen, og ikke minst den illegale innvandringen. På de snart fire årene som presidentskapet til Biden har vart, har det kommet 8 millioner illegale innvandrere til USA. Det skaper problemer.
Han understreker dessuten at mange er republikanere av ideologi og overbevisning.
– Det finnes mange amerikanere som ikke vil ha en for stor stat. De vil klare seg selv og være selvstendige. Det perspektivet kommer overhodet ikke frem i norske medier.
Se eller hør hele podkasten hos podkasten Ness som startet opp i Nettavisen, men som nå blir videreført hos iNyheter. Podkasten Ness er blitt beskyldt for å være for kort med sine 15 minutter, men nå hos iNyheter breier Ness seg med episoder på 25 minutter.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.