Ny undersøkelse om nordmenns økonomi: Nær halvparten har snart nådd sin økonomiske smertegrense

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. oktober 2023 | 10:24

To av ti nordmenn svarer i en ny undersøkelse at de nå har nådd sin økonomiske smertegrense, og nesten en av fire svarer at de snart har nådd sin økonomiske smertegrense.

Det kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Santander Bank i september.

Hele 46 prosent sier at de i noen grad til stor grad er stresset over egen økonomi. Oslo ligger over landsgjennomsnittet. Her er en av fire i ganske stor grad eller stor grad stresset over egen økonomi. De under 40 år oppgir i større grad å være stresset over økonomien enn de over 40 år. Samtidig er mange mer opptatt av sparing enn før, og mange klarer også nå å sette av ekstra på sparekonto.

– Det er ingen tvil om at mange har strammere økonomi enn før og det er naturlig at det bekymrer flere. Likevel virker det som om mange er flinke til å tilpasse sitt forbruk og gjøre fornuftige valg. Antallet som ber om avdragsfrihet, er stabilt blant våre kunder og under nivået vi opplevde under pandemien. Samtidig har våre kunders innskudd økt med 16 prosent i Norden siden nyttår, sier Eskil Pedersen, nordisk kommunikasjonsdirektør i Santander i en pressemelding.

Undersøkelsen viser også at den økonomiske utviklingen de siste årene har endret behovet for oversikt over egen økonomi. 44 prosent sier at det er viktigere enn før å ha bedre oversikt. Og tallene er særlig høye i de yngre aldersgruppene.

– Det store flertallet sier de har kontroll over egen økonomi. Dette er gledelige funn for det viser at folk tar et stort ansvar selv og er opptatt av å planlegge, legger Eskil Pedersen til.

Kutter i mat, tannlege, klær og frisør

Undersøkelsen viser blant annet at syv av ti har kuttet i forbruket og av disse svarer nesten tre av ti at de kjøper mindre mat enn før, og halvparten opplyser at de også kjøper billigere mat. 13 prosent har kuttet i tannlegebesøk og to av ti har kuttet i frisørbesøk. Hele fire av ti sier at de har kuttet i kleskjøp. Kun seks prosent sier at de har økt bruken av kredittkort.

Se saken i sin helhet.

mest lest