Nå ber bransjen om juridisk avklaring etter at hundrevis av nordmenns aske er blitt til diamanter.
Flere begravelsesbyråer har de siste ti årene tilbudt pårørende muligheten til å omdanne asken etter sine kjære til diamanter, som kan bæres som smykker eller oppbevares som minnegjenstander. Denne tjenesten, som tilbys i flere land, har skapt debatt i Norge.
Nå ønsker Virke gravferd, bransjeorganisasjonen for begravelsesbyråer, en avklaring fra myndighetene om praksisen er i tråd med norsk lovgivning.
– Vi mener lovverket er uklart. Vårt etiske utvalg har derfor bedt Barne- og familiedepartementet om å vurdere praksisen, sier Åse Skrøvset, bransjeleder i Virke gravferd, til Vårt Land.
Aske sendes ut av landet
I Norge er gravferdsloven streng. Den krever at de som går bort enten blir begravet i en kiste på en gravplass eller kremert, med asken enten gravlagt i en urne eller spredt i naturen.
For å lage en diamant, må asken sendes til utlandet, hvor prosessen er tillatt i blant annet Sveits og USA. Deretter sendes den ferdige diamanten tilbake til Norge. Dette har ført til juridiske spørsmål om praksisen.
Pia Cyrén, daglig leder i begravelsesbyrået Den siste reisen, var den første i Norge til å tilby minnediamanter i 2014. Hun forklarer at når diamantene returneres til Norge, blir de sett på som edelstener og ikke aske. Cyrén anslår at rundt 450 nordmenn har benyttet seg av tjenesten til hennes selskap alene.
Det er totalt fire selskaper som tilbyr en slik tjeneste.
Uenighet om lovverket
Selv om enkelte begravelsesbyråer tilbyr tjenesten, har det oppstått uenigheter om tolkningen av lovverket. Flere krematorier og gravplassmyndigheter har nektet å utlevere urner til byråer som sender aske til utlandet, da de mener det ikke finnes lovhjemmel for dette.
I tillegg har det oppstått en annen problemstilling: noen pårørende ønsker at resterende aske etter diamantproduksjonen skal returneres til Norge for gravlegging. Dette har blitt tolket ulikt av forskjellige byråer, noe som har ført til at enkelte byråer ikke vil utsende asken. Virke gravferd ønsker derfor en juridisk avklaring.
Pia Cyrén mener imidlertid at norsk lov er tydelig.
– Du har lov til å sende asken til utlandet, og da er det loven i det landet som gjelder. Du er ikke pliktig å gravlegge dine avdøde i Norge, sier hun.
Cyrén understreker at en lovendring vil være nødvendig hvis praksisen skal forbys.
– Da må loven endres, ikke bare for diamanter, men for utsending av kister og urner på generelt grunnlag. For norsk lov bestemmer ikke hva som skjer med den avdøde i utlandet, sier hun.
Et annet begravelsesbyrå, Jølstad, tilbyr også minnediamanter. Deres daglige leder, Jan Willy Løken, er enig i at loven er tydelig, men påpeker at det finnes rom for tolkning.
– Men vi ser at det kan være rom for tolkninger og ulik praktisering av loven, ettersom den naturlig nok bare gjelder når urnen er i Norge, sier Løken til Vårt Land. Han understreker at restaske blir forsvarlig håndtert i utlandet.
Barne- og familiedepartementet har informert Virke gravferd om at de vil gi en juridisk avklaring innen kort tid, men foreløpig har ikke bransjeorganisasjonen fått svar.