Kan bli USAs første henrettelse av en transperson

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. januar 2023 | 03:43

Amber McLaughlin (49) er dømt til døden for drap på sin ekskjæreste, straffen vil finne sted tirsdag amerikansk tid.

Det ikke er kjent at en åpen transperson tidligere har blitt henrettet i USA, ifølge Death Penalty Information Center,skriver AP News

Ifølge AP News, vil tirsdagens henrettelse vil i så fall bli det første kjente tilfellet hvor en transperson henrettes i USA, med mindre McLaughlin benådes av guvernør Mike Parson.

Den 20. november 2003 ringte naboer av McLaughlins ekskjæreste til politiet, da hun ikke hadde kommet hjem den dagen. Politiet rykket ut til arbeidsplassen hennes, og nær kvinnens bil fant de et ødelagt knivhåndtak og et blodspor.

Senere ble det funnet ut at den døde kvinnen var blitt voldtatt og knivstukket i St. Louis.

I 2006 ble McLaughlin dømt til døden for overlagt drap, men i 2016 beordret retten en ny straffeutmåling. Fem år senere besluttet ankedomstolen å gjeninnsette dødsdommen.

McLaughlins advokat, Larry Komp, sier det ikke er noen ankesaker til behandling.

Benådningsforespørselen fokuserer på flere problemer, inkludert McLaughlins traumatiske barndom og psykiske problemer, som juryen aldri hørte i rettssaken hennes. En fosterforelder gned avføring i ansiktet da hun var liten, og adoptivfaren brukte en elektrosjokkpistol på henne, ifølge benådningsbegjæringen. Det står at hun lider av depresjon og selvmordsforsøk flere ganger.

Tvang barna til å mishandle kona

mest lest