Artikkelen er basert på en pressemelding fra Fremtind.
Organiserte kriminelle herjer over hele landet, og forsikringsutbetalingene etter tyveri og innbrudd har nådd rekordhøye summer.
Ifølge tall fra Finans Norge har erstatningene økt med 16 prosent etter tredje kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor – og beløpet nærmer seg svimlende én milliard kroner.
– Tyvene blir stadig mer profesjonelle, og det gjør det utfordrende å sikre seg. Likevel kan enkelte tiltak redusere risikoen, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.
Hytter ribbes for verdier
Pandemien ga et midlertidig pusterom for huseiere, men siden grensene åpnet og hjemmekontor ble mindre utbredt, har antall innbrudd økt dramatisk. Fremtind alene har registrert 3150 tilfeller av innbrudd og tyveri fra hus og hytter så langt i år – en økning på hele 27 prosent fra 2022.
– Hytter som ligger skjermet for innsyn, er spesielt utsatt. Noen kunder har opplevd at tyvene ikke bare har stjålet alt av verdi, men også overnattet i hyttene i flere dager, forteller Hofstad-Nielsen.
Biler plyndres av profesjonelle
Også biltyveri har blitt et alvorlig problem, der omreisende kriminelle spesialiserer seg på dyre komponenter. Airbag, katalysator, multimediautstyr og kostbare felger er blant tyvenes favoritter.
– Vi anbefaler å parkere bilen i garasje eller parkeringshus. Har du ikke mulighet til det, velg et opplyst område og vurder kameraovervåkning. Og la aldri verdisaker ligge synlig i bilen, understreker Hofstad-Nielsen.
Dette stjeles mest
Ifølge Fremtind er følgende gjenstander mest ettertraktet:
Fra biler:
- Airbag
- Navigasjonssystemer
- Katalysator
- Felger og dekk
Fra hytter:
- Alkohol
- Sportsutstyr
- Verktøy
- Båtmotorer
Fra boliger og boder:
- Smykker og klokker
- Sykler
- Verktøy
- Skiutstyr
Advarer mot systemsvikt
– Tyvenes stadig mer sofistikerte metoder krever at både privatpersoner og myndigheter tar grep for å beskytte verdier. Vi kan ikke akseptere at kriminelle aktører tapper folk for eiendeler uten konsekvenser, avslutter Hofstad-Nielsen.
Kilde: Fremtind