USA og Storbritannia angrep Irans allierte i Jemen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. februar 2024 | 22:59

USA og Storbritannia har utført angrep på Houthi-mål i Jemen fra luft- og overflateplattformer – inkludert jagerfly. Minst 30 mål ble truffet på minst 10 steder, ifølge to amerikanske tjenestemenn.

Målene inkluderer kommando og kontroll-sentre; et underjordisk våpenlager; og andre våpen brukt av houthiene for å målrette internasjonale skipsruter, sa en tjenestemann ifølge CNN.

Tidligere lørdag skjøt USA opp seks Houthi anti-skip kryssermissiler før de ble skutt opp mot Rødehavet, sa USAs Central Command.

Angrepene i Jemen er forskjellige fra angrepene i Irak og Syria: Førstnevnte er et svar på pågående Houthi-angrep på internasjonale skipsruter og amerikanske krigsskip i Rødehavet, mens sistnevnte er en gjengjeldelse for et dødelig angrep på amerikanske tropper. Men begge retter seg mot iransk-støttede grupper i Midtøsten.

På sosiale medier er det lagt ut videoer som angivelig viser angrepene.

Fredag gjennomførte USA ensidige angrep mot fire steder i Syria og tre i Irak, og traff mer enn 85 mål, inkludert kommando- og kontrollsentre, etterretningssentre og våpenanlegg.

«Vi tror at angrepene var vellykkede,» sa National Security Councils talsmann John Kirby etter operasjonen.

Men Biden-administrasjonen sverget at det ville bli iverksatt ytterligere handlinger mot iransk-støttede grupper i Irak og Syria.

Forsvarsminister Lloyd Austin sa i en uttalelse at USAs angrep på fredag var «starten på vår reaksjon». Verken Det hvite hus eller Pentagon ville telegrafere nøyaktig når de neste stadiene av responsen ville spille ut.

Nesten nøyaktig 24 timer etter at de første amerikanske våpnene traff målene deres i Irak og Syria, gjennomførte USA altså flere angrep i Jemen.

mest lest