Darja Trepova (26) pågrepet etter drap på russisk militærblogger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. april 2023 | 15:36

Søndag ble den russiske ofifiseren og militærbloggeren Vladlen Tatarskij drept av ev bombe på en kafé i St. Petersburg. Nå er en 26 år gammel kvinner pågrepet.

Bomben var plassert i et statuett som en kvinne leverte til Tatarskij. 16 andre personer i kafeen ble skadet. Det var et møte på kafeen avholdt av gruppen Cyber Front Z».

Kvinnen skal nå være identifisert og pågrepet. Hun heter Darja Trepova (26).

På Telegram-kanalen Shot er det lagt ut videoer av en kvinne som går inn i kafeen med en pakke. Der ligger også video av pågripelsen av en kamerat av Trepova som også blir arrestert. Trepova ble pågrepet i hans leilighet.

Det spekuleres nå i om Darja Trepova ble «brukt» og ikke viste hva som var i statuetten, skriver VG.

Trepova skal ha vært kunststudent og bodde i St. Petersburg inntil for en måned siden da hun angivelig flyttet til Moska og jobbet i en klesbutikk. Hun er gift.

Innenriksdepartementet i Russland har frigitt en video etter pågripelsen der Darja Trepova sier følgende:

– Jeg var på åstedet for drapet på Vladlen Tatarskij. Jeg tok med en statuett dit, som eksploderte.

– Hvem ga deg den?

– Kan jeg snakke om det senere?

Bilder fra kafeen. Foto/Skjermbilde Telegram

Russiske myndigheter har forsøkt å knytte den fengslede opposisjonelle Aleksej Navalnyj til attentatet. De hevder også at ukrainske elementer har vært involvert.

Trepova skal har vært på flere demonstrasjoner til støtte for Navalnyj. Venner av henne sier hun var motstander av krigen, men benekter at hun var radikal.

Mannen hennes heter Rylov og skal befinne seg i eksil i Georgia. Han skal være mistenkt for medvirkning.

– Det er tydelig at dette er en terroraksjon, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov, ifølge Tass.

Direktøren for Navalnyjs organisasjon, Ivan Zjdanov, avviser anklagene.

– Naturligvis gjør vi ikke dette. Det er veldig praktisk for sikkerhetstjenestene å tilskrive FBK skylden. De trenger ikke bare en ytre fiende i form av Ukraina, men også en indre fiende i form av Navalnyjs folk.

Spekulasjonene florerer nå om hvem som står bak og hva motivene skal være. Noen tror ukrainske myndigheter står bak, andre at dette er en operasjon fra russiske sikkerhetstjenester selv i propagandaøyemed.

Det amerikanske Insitute for the Study of War (ISW) ser en mulig maktkamp rettet mot Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Vladlen Tatarskij skal ha sonet 12 år i fengsel og ha vært stridene for Wagner. Kafeen i St. Petersburg var også eid av Prigozjin. ISW ser derfor et mulig «signal» og advarsel tll Prigozjin og folk som støtter han.

Norge og Danmark sender 8000 artillerigranater til Ukraina – omtrent 1,5 døgns forbruk

mest lest