En ateists bekjennelser

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. april 2025 | 18:24

Dette er en kommentar.

Det er mye, og det ganske vesentlige, eksistensielle ting, som vitenskapen ikke har noen god forklaring på. 

For det ekspanderende universet krever modellene eksistensen av såkalt mørk materie, som ingen så langt har sett. Videre er det noe mistenkelig at vi ikke har kommet lenger i å skape nytt liv fra død materie. Og ikke heller kan forklare troverdig hvordan livet her på jorden oppsto.

Jeg må også innrømme at det ikke er så lett å forestille seg at alt vi har i universet nå, med hundrevis av milliarder galakser med hundrevis av milliarder stjerner var samlet i et punkt mindre enn en knappenål ved Big Bang. Og hva var så før Big Bang? Og er det andre univers osv?

Så selv om vi vet mer enn da dagens religioner oppsto i et geosentrisk verdensbilde, har ikke antall eksistensielle spørsmål blitt færre eller nødvendigvis særlig godt forklart.

Likevel fremstår de religiøse forklaringen vi har tilgjengelig fra kulturhistorien som for «fantastiske» til at de er mulig for meg å tro på. Og det selv om jeg skulle ønske å tro på noe guddommelig, noe skapende, en plan og en «mening» utover materien og livet selv.

Men jeg har ikke noe slikt ønske. Det går helt fint å leve uten å tro noe liv etter døden. Uten en gud. Uten en mening utover eksistensen selv.

Og det jeg har tenkt, er at jeg heller ikke ville like å gå gjennom livet med en vrangforestilling om såpass sentrale ting. Dermed er det utelukket å mane seg selv til å tvile og tro. Det ville være en bedragersk trøst.

Alle kjente menneskesamfunn har hatt en form for religion. Om så bare i sin enkleste form som tro på ånder og sjel, en naturdyrkelse. Oldtidens mer avanserte forestillinger hadde forløp, en utvikling.

Men desto mer konkrete og menneskelige de religiøse forestillingene ble, desto mer absurde fremstår de også. Gudene i gresk og norrøn mytologi er åpenbart refleksjoner av menneskenes verden iblandet litt ekstra krefter.

Les også: Slik oppsto religion (+)

De bibelske religionene er ikke mye mer troverdige. Fra flerguderiet vokser en eneherskende Gud frem, velger seg (angivelig) ut et særlig utvalgt folk, og lar det utspille seg et temmelig besynderlig drama.

Det er en ond, herskesyk, forfengelig og manipulerende Gud.

Verken allmektigheten eller det ondes problem er på noen måte godt forklart av noen teologer.

Jeg skal ikke henge ut noen religion spesielt i denne artikkelen. Mitt anliggende er å vise ar vi kan og nok må klare oss uten den tradisjonelle formen for religion i fremtiden.

Det er riktig at alle samfunn opp til moderne tid har hatt religion. Og det er ikke fordi de har vært sanne. Men fordi de har bidratt til samhold, inngruppe-tenkning og ofte markert forskjeller til fiender. Religion har vært samfunnslim.

Det er da også den store utfordringen fremover. For hva skjer i samfunn uten det limet som religionene har vært? Er det videre slik at når folk slutter å tro på Gud, så begynner de å tro på hva som helst?

Les også: Er Gud og den kristne tro nødvendig for en konservativ bevegelse i Vesten?

Kanskje er det litt slik. Det blir vanskeligere å holde folk sammen under en felles ledelse.

Men jeg tror ikke det er noen vei tilbake. De færreste vil kunne overbevises om fortellingen om Jesus som Guds sønn eller Muhammed som en profet med instrukser fra Allah med mindre man er blitt indoktrinert fra man er spedbarn. 

Og en slik indoktrinering er ikke mulig å gjenskape for en hel populasjon med dagens informasjonsteknologi. Løpet er kjørt for de tradisjonelle religionene. Selv i USA tror stadig færre av de unge på Gud. Trenden har noen humper, men er klar.

Vi snakket nesten ikke om religion og dets konsekvenser i dagens offentlighet. Det er en «privatsak». Men dermed går vi også glipp av viktige refleksjoner som har såvel betydning for oss som individer og som samfunn.

I Frihetsforbundet vil vi være med å endre denne tausheten som finnes rundt tro, tvil og ikke-tro. På lørdag 5. april på Litteraturhuset i Oslo har du mulighet til å være med på samtaler som rører disse temaene. Der vil både troende og ateister sitte i samme panel og snakke om nettopp sine beveggrunner.

Innlegget er skrevet som styreleder i Frihetsforbundet.

Les også: Den store debatten om Gud: Bli med

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Slik oppsto religion (+)

mest lest