Slik kom Trump opp med tollsatsene for de ulike land

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. april 2025 | 10:58

EU fikk 20 prosent. Norge fikk 15 prosent. Kina fikk 34 prosent. Storbritannia fikk 10 prosent. Men hvordan kom man opp med tallene?

President Donald Trump har gjentatte ganger hevdet at hans foreslåtte «resiproke» tollsatser er enkle å forstå.

– Resiprokalt betyr: de gjør det mot oss, vi gjør det mot dem. Veldig enkelt, kan ikke bli enklere enn det, sa han onsdag.

Men da listen over land og satser ble offentliggjort, var det alt annet enn enkelt – i hvert fall ikke i vanlig forstand av ordet. Ifølge Financial Times bygger tollsatsene ikke på faktiske avgifter som andre land har innført mot USA, men på en egen, høyst spesiell regnemetode.

«Det viser seg at det er en slags metode bak galskapen. Det er bare en meningsløs metode,» skriver avisen.

Metoden som Det hvite hus ser ut til å ha brukt, er som følger: Man tar USAs handelsunderskudd med et gitt land, og deler det på verdien av varene som USA importerer fra det landet. Deretter halverer man dette tallet – og bruker det som landets “tollsats” mot USA.

Les også: Simulert global handelskrig i regi Trump ga overraskende gode resultater

Eksempelvis importerte USA varer for 8,4 milliarder dollar fra Bangladesh i 2024, med et handelsunderskudd på 6,2 milliarder dollar. 6,2 delt på 8,4 gir 0,738 – altså 73,8 prosent. Og akkurat det tallet dukker opp i Det hvite hus’ liste: Bangladesh påstås å ha “74 prosent toll” mot USA, inkludert “valutamanipulasjon og handelshindringer”.

– Tallene er utregnet av Council of Economic Advisers, basert på ideen om at handelsunderskuddet vi har med et gitt land er summen av alle handelspraksiser, summen av all juks, sa en anonym tjenesteperson til New York Post. – Det er det mest rettferdige i verden.

En annen Trump-rådgiver forklarte hvorfor man kun tok med “halvparten” av underskuddet i utregningen:

– Presidenten er raus og ønsker å være snill mot verden.

Men flere økonomer, inkludert nobelprisvinner Paul Krugman, har reagert. De peker på at metoden ikke tar hensyn til naturlige handelsforskjeller, som geografisk klima eller komparative fortrinn.

«Er det virkelig slik at alle handelsunderskudd skyldes juks og manipulering? Hva med bananer? De vokser ikke i USA!» skriver Financial Times.

mest lest