President Donald Trumps spesialutsending for Ukraina Keith Kellogg uttaler at konflikten mellom Ukraina og Russland er nær en våpenhvile.
– Jeg tror virkelig vi er på vippepunktet til å få til en våpenhvile, sa Kellogg til Fox Business onsdag. Han understreket at ingen av partene vil få alt de ønsker, og at det kreves innrømmelser fra begge sider.
Kellogg, som er en del av Trumps team, fortalte at presidenten har vært frustrert over både Russlands president Putin og Ukrainas president Zelenskyj. Likevel uttrykte han optimisme rundt en mulig løsning.
– Det vi ønsker er en omfattende 30-dagers våpenhvile. Når den er på plass, vil det bli svært vanskelig å starte krigen igjen, sa han.
Ifølge Kellogg må det etableres en felles forståelse av kravene fra begge sider:
– Vi må ha det jeg vil kalle «term sheets» – dette er hva russerne ønsker, dette er hva ukrainerne ønsker – og så bringe dem sammen.
Artikkelen fortsetter.
Både Russland og Ukraina har kommet med anklager om angrep på infrastruktur og energiinfrastruktur. Det russiske forsvarsdepartementet hevder at Ukraina bryter det USA-forhandlede forslaget mot angrep på energiinfrastruktur, og at ukrainske styrker har gjennomført drone- og missilangrep mot drivstofflagre, gassanlegg og deler av Russlands strømnett. På den andre siden har Ukraina anklaget Russland for lignende angrep på kritisk infrastruktur, inkludert elektrisitets- og vannforsyning, som har påvirket den sivile befolkningen.
Les også: Anklager hagler mens bombene faller
Under en telefonsamtale med Trump 18. mars påpekte Putin at en varig våpenhvile forutsetter at Ukraina stopper mobiliseringen og at Vesten stanser militær bistand til landet. Russland har også krevd at en fremtidig fredsavtale må adressere konfliktens «grunnleggende årsaker», inkludert NATOs østlige ekspansjon.
Ifølge Kreml må Ukraina offisielt trekke tilbake sitt ønske om NATO-medlemskap og anerkjenne Krim, samt Donetsk, Lugansk, Kherson og Zaporozjzje som en del av Russland.