Hyttesalget stuper: – Alt annet enn overraskende

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. mai 2023 | 09:34

Ferske tall fra SSB viser kraftig nedgang i hyttesalget.

Omsetningen av fritidseiendommer falt med 24,5 prosent i første kvartal, ifølge SSB.

Totalt ble det omsatt 1806 fritidsboliger. Man må tilbake til første kvartal 2003 for å finne færre omsetninger, skriver E24.

– Det kan være flere årsaker til nedgangen. Høye strømpriser og en stigende rente kan ha gjort mulige kjøpere mer forsiktige. I tillegg var det veldig mange omsetninger i perioden 2020-2022, noe som kan ha bidratt til at antallet har gått noe ned i 2023, sier seksjonssjef Dagfinn Sve i SSB.

– Dette er egentlig alt annet enn overraskende, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til E24.

Lauridsen mener at folk har kjøpt seg ferdig for en stund. Han peker også på usikkerheten som er knyttet til hva rentetoppen ender på.

De kommende månedene venter Lauridsen en nedgang i hyttesalget.

– Jeg tror vi kommer til å fortsette å se at antall solgte boliger vil ligge litt under det som var situasjonen før pandemien. Vi ser en jevn og grei omsetning, men det er under årene før pandemien. Det er nok veldig naturlig at vi vil fortsette å se denne trenden i månedene fremover. Så får vi se hva rentetoppen til Norges Bank blir, og etter det kan det komme en oppsving i antall soglte fritidsboliger igjen, sier han til avisen.

Nedgangen i salg av fritidsboliger var største i Agder. Det ble solgt 35 prosent færre hytter sammenlignet med samme kvartal året før. I Innlandet var nedgangen på 29 prosent.

Det ble totalt omsatt 19.267 selveierboliger og 6618 borettslagsleiligheter i fritt salg i første kvartal.

mest lest