USAs utenriksminister Marco Rubio går hardt ut mot den tyske regjeringen etter at landets etterretningstjeneste har fått utvidede fullmakter til å overvåke opposisjonspartiet Alternative für Deutschland (AfD).
– Tyskland har nettopp gitt sitt etterretningsbyrå nye fullmakter til å overvåke opposisjonen. Det er ikke demokrati – det er tyranni i forkledning, skrev Rubio på X fredag. Han la til at det som er virkelig ekstremt, ikke er det populære AfD – som kom på andreplass i det nylige valget – men det etablerte systemets dødelige politikk for åpne grenser, som AfD motsetter seg.
Tysklands utenriksdepartement svarte raskt og uvanlig direkte på Rubios kritikk, også det på X:
– Dette er demokrati. Beslutningen er resultatet av en grundig og uavhengig etterforskning for å beskytte vår grunnlov og rettsstat. Det er uavhengige domstoler som har det siste ordet. Vi har lært av vår historie at høyreekstremisme må stanses.
Den amerikanske teknologimilliardæren Elon Musk reagerer også kraftig på tiltakene mot AfD:
– Å forby det sentrumsorienterte AfD, Tysklands mest populære parti, ville være et ekstremt angrep på demokratiet, skrev Musk i et svar på et innlegg fra Michael Shellenberger, leder for politikk, sensur og ytringsfrihet ved University of Austin.
Shellenberger advarer om at Tysklands liberale demokrati står i fare:
– Siden andre verdenskrig har Tysklands liberale demokrati holdt stand. Nå står det på randen. Regjeringen sensurerer, spionerer på og forfølger kritikere. I dag la den grunnlaget for å forby landets mest populære parti, AfD, skrev han, og delte et eksklusivt intervju med en av partiets ledere.
Han utdyper i et lengre innlegg:
– Grunnloven, “Grunnloven” (Basic Law), ble laget for å hindre tilbakevending til tyranni. Den beskytter ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og pressefrihet. Den begrenser lederes makt og krever et uavhengig rettsvesen. Nå vurderer regjeringen seriøst å forby det mest populære partiet i landet. Etterretningstjenesten har nå klassifisert AfD som en “bekreftet ekstremistorganisasjon” – en betegnelse som åpner for overvåking, infiltrasjon og i neste omgang et forbud.
Shellenberger viser til at tiltakene mot AfD skjer samtidig som påtalemyndigheter bruker nye lover mot hatefulle ytringer til å bøtelegge og trakassere AfD-kandidater og velgere, og i noen tilfeller forsøker å hindre dem i å stille til valg. Bak lukkede dører nekter parlamentsledere å gi AfD grunnleggende fasiliteter som møteplasser, skriver han.
AfD har økt i oppslutning gjennom kampanjer mot masseinnvandring, energikrisen og det de omtaler som en uthuling av nasjonal suverenitet. Partiet ble nylig det nest største i det nasjonale valget, og leder i flere meningsmålinger.
Kritikere hevder at kampen mot partiet beveger seg bort fra demokratisk konkurranse, og inn i en fase der rettsvesenet og etterretningen brukes som politiske verktøy.
