Asyljuks: UDI har avdekket stort antall dobbeltgjengere

Avatar photo
Publisert 3. juni 2024 | 14:12

I 2018 begynte Utlendingsdirektoratet (UDI) å sammenligne ansiktsfotografier for å avdekke personer som har søkt asyl med samme bilde som andre, bare med forskjellige navn og opplysninger. På denne måten har de avslørt hundrevis av dobbeltgjengere.

Selv om juks har blitt oppdaget, har mange fått bli fordi det ble oppdaget mange år etterpå og fordi noen har fått barn i Norge.

De fleste dobbeltgjengerne som er oppdaget kom til Norge mellom 2006 og 2012, men noen kom så langt tilbake som på 90-tallet.

UDI har brukt et ansiktsgjenkjenningsprogram for å avdekke jukset.

– Vi oppdaget omtrent 650 aliasidentiteter. Med aliasidentitet mener vi en avvikende identitet som ikke er personenes rette identitet. Aliasidentiteter kan være fiktive, eller tilhøre en annen ekte person, sier enhetsleder i UDI, Camilla Torgersen til NRK.

Flest tilfeller er fra Somalia, det gjelder omlag 20 prosent av alle tilfellene.

Mange av somalierne hadde først brukt én identitet til å søke om og få visum på familieinnvandring. Istedenfor å registrere seg hos politiet på det grunnlaget, har de søkt om asyl med et nytt navn og ny identitet, men uten å fortelle at de slapp inn i Norge under en annen identitet.

Da UDI oppdaget dette, hadde mange av dem allerede søkt om beskyttelse og fått en tillatelse, skriver NRK.

Hvis man fikk asyl med den nye identiteten ga dette større økonomiske fordeler. I tillegg ville man også kunne få familiegjenforening med sine reelle familiemedlemmer, forklarer Torgersen.

Andre land med mange tilfeller er Eritrea, Etiopia, Filippinene og Sudan.

– Særlig blant filippinerne var det mange som hadde fått en au pair-tillatelse med den første identiteten. Etter å ha vært i Norge i noen år hadde de reist hjem igjen, og så brukte de en ny identitet til å søke om familieinnvandring med norsk ektefelle i Norge, sier Torgersen.

UDI har ikke oversikt over hvor mange som har måtte reise ut av Norge etter at dette ble oppdaget.

Fra 2021 innførte UDI maskinell ansiktssammenligning. Det skal derfor ha blitt vanskeligere å gjennomføre akkurat denne typen juks.

mest lest