Orknøyene vurderer å bli en del av Norge

Avatar photo
Publisert 3. juli 2023 | 15:10

Øygruppen er i dag en del av Skottland. Nå ser de 19.000 innbyggerne på Orknøyene etter alternativer til dagens styringsform.

Tirsdag neste uke legges det frem en rapport for å undersøke alternative styringsformer for Orknøyene. Et av forslagene som skal vurderes er at de blir et selvstyrt territorium under Norge.

James Stockan, leder ved regionsrådet for Orknøyene, sier til BBC at de vil vurdere alternative styringsformer fordi han mener at Orknøyene ikke får rettferdig finansiering.

– Finansieringen vi får fra den skotske regjeringen er betydelig mindre per hode enn det Shetland og de vestlige øyene får for å drive de samme tjenestene. Vi kan ikke fortsette slik, sier Stockan til avisen.

Han forteller og at øygruppen har en historisk tilhørighet og en dyp kulturell relasjon med Norge.

Nordmenn bosatte seg nemlig på øygruppen i tiårene rundt år 800, og Harald Hårfagre etablerte norsk herredømme der i 875. Øyene forble norske fram til Skottland overtok på 1400-tallet. Flagget til Orknøyene ligner også veldig på det norske flagget.

Storbritannia mener imidlertid det er uaktuelt at Orknøyene kan bli en del av Norge.

– Vi er sterkere som ett forent kongerike, og vi har ingen planer om å forandre på det, sier en talsperson for statsminister Rishi Sunak mandag.

mest lest