Mangel på bemanning og ressurser i norske fengsler fører til at rehabilitering settes til side, advarer ansatte i Kriminalomsorgen. Nå frykter de at fengslene går i retning av ren oppbevaring. Det skriver Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) på sine nettsider onsdag kveld.
– I stedet for å reintegrere i samfunnet produserer vi farlige mennesker og mer kriminalitet, sier Thomas Kahn, tillitsvalgt for Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) i YS og ansatt ved Romerike fengsel.
Under et besøk ved høyrisikofengselet Ullersmo møtte YS-leder Hans-Erik Skjæggerud både ansatte og innsatte. De ga en samstemt beskrivelse av hvordan press på ressurser og lav bemanning går utover hele institusjonens rolle.
– Norge var en gang et forbilde i rehabilitering. Nå nærmer vi oss “warehousing”, der mennesker bare oppbevares og all kontakt med ansatte blir digital, sier Kahn.
– Du slutter å bry deg
To innsatte bekrefter det de ansatte forteller. “Wakas” (32), som soner en lengre dom for narkotikakriminalitet, forteller at isolasjon preger hverdagen:
– Du sitter på cella i nesten 24 timer. Først kuttes trening, så lufting. Det går så langt at du slutter å bry deg. Det sliter på psyken, forteller han
En annen innsatt, Marius (38), deltar i rehabiliteringsprogrammet «Way Back» og ønsker å bruke sin erfaring til å hjelpe andre.
– Jeg skal reise rundt på skoler og fortelle. Hvis jeg klarer å redde én ungdom, er det verdt innsatsen, sier han.
Rekrutteringskrise og økt belastning
Ifølge KY og YS har fengslene store utfordringer med å rekruttere og beholde ansatte.
– Den norske modellen krever bemanning, og den er rett og slett ikke der. Det handler om langvarig neglisjering, dårlige arbeidsvilkår og lav lønn sammenlignet med risikoen, sier Kahn.
Han forteller at det blir flere og lengre vakter, noe som fører til høyere sykefravær og slitasje blant de ansatte.
– Skal man lykkes med rehabilitering og trygg tilbakeføring til samfunnet, må man lykkes med å rekruttere. Alternativet er både dyrere og farligere for samfunnet, sier han.
– God kriminalomsorg vinner ikke valg
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener det handler om politisk vilje, og om prioriteringer.
– Rehabilitering har en pris politikerne ikke ser ut til å ville betale. Kanskje fordi god kriminalomsorg ikke vinner stortingsvalg? spør han.
Skjæggerud advarer mot kortsiktige løsninger som kan få alvorlige konsekvenser:
– På sikt fører dette til flere tilbakefall, dårligere folkehelse og høyere samfunnskostnader. Det er et valg politikerne må være ærlige om.
Ifølge Kahn er situasjonen i ferd med å forverres. Kontrolltiltak er fjernet, risikoen har økt, og flere ansatte slutter.
– Vi blir nødt til å prioritere. Det betyr at enkelte innsatte vil sone under strengere forhold, og dermed bli høyrisikofanger. Det er farlig både for dem selv, for andre innsatte og for oss ansatte, sier han.