Voldelige opptøyer i Sverige: – Som en krigssone

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 3. august 2023 | 17:19

En demonstrasjon mot en eritreisk festival i Stockholm skal ha eskalert til voldelige opptøyer mellom protestanter og politi.

Situasjonen beskrives fortsatt som uoversiktlig.

Det har blitt rapportert om steinkasting mot politiet, hvorav betydelig gruppe mennesker skal ha kommet i konfrontasjon. Festivalgjerder er blitt revet ned, og telt har blitt ødelagt.

I følge den svenske avisen Aftonbladet har det blitt meldt at politi og andre skal ha blitt skadd i opptøyene. Dette tilbakeviser politiet, skriver Expressen.

Flere personer skal ha blitt pågrepet, og Aftonbladet melder at busser er i bruk for å fjerne demonstranter fra stedet.

– Vi er på plass på plass på Eggeby gård, der personer har valgt å ikke følge oppfordringer som de har fått av politiet. Jeg kan ikke fortelle noe annet enn at vi er på plass og arbeider, uttalte politiets talsperson, Towe Hägg, til Aftonbladet.

Antallet deltakere på demonstrasjonen skal være omtrent 1000 personer, skriver Expressen. Ifølge avisen bruker motdemonstrantene teltstenger som våpen mot politiet.

– Det ser ut som en krigssone, sier Expressen-reporteren til egen avis.

Syv personer skal være skadet, hvorav fire alvorlig.

Artikkelen fortsetter.

Situasjonen kommer som følge av en demonstrasjon mot selve festivalen, som omtales som en lojalistisk eritreisk festival.

Festivalen, kjent som Eritrea Scandinavia, har blitt arrangert siden 1990-tallet ifølge nyhetsbyrået Järva. Arrangementet skal angivelig støtte den eritreiske regjeringen, og det meldes at inntekter fra festivalen skal ha gått til regimet.

Det har forekommet protester mot festivalen også tidligere år. I fjor endte det også i demonstrasjon, hvor omtrent hundre personer ble tatt hånd om av politiet.

mest lest