Har raseopptøyene i Europa begynt?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. august 2024 | 18:25

Etter at tre unge jenter på 6, 7 og 9 år ble knivstukket og drept i Southport på mandag har det vært store demonstrasjoner og også episoder med opptøyer, hærverk og vold flere steder i Storbritannia.

Flere barn og to voksne kjemper fortsatt for livet på sykehus etter knivangrepet.

Nå har demonstrasjonene også spredd seg seg til Belfast i Nord-Irland der de vanligvis så motsetningsfylte katolikkene og protestantene står sammen i protestene mot innvandring, islam og de demografiske endringene i Storbritannia.

Like etter knivdrapene ble det spredd falske rykter om at det var snakk om en båtflyktning fra Syria med muslimsk bakgrunn. Det viste seg ikke å stemme. Gjerningspersonen er en 17-åringen med foreldre fra Rwanda. Han ble født i Cardiff i Wales og er navngitt som Axel Muganwa Rudakubana.

At dommerene har frigitt navnet er uvanlig i Storbritannia og viser myndighetenes bekymring for de protestene som har utviklet seg, skriver New York Times.

Foreldrene hans skal ha vært ivrige, kristne kirkegjengere , skriver Vårt Land. Naboer beskriver familien som «kristen og veldig aktive i den lokale kirka». Det er Liverpool Echo og The Mirror som er Vårt Lands kilder.

Gjerningsmannen blir videre beskrevet som en «stille korgutt», som man kunne høre syngende i nabolaget.

Opptøyer og fredelige demonstrasjoner om hverandre

Tirsdag ble politibiler er satt i brann, flere politifolk er skadet og en butikk er blitt plyndret i forbindelse med demonstrasjonene som blant annet rettet seg mot en moské i Southport. Det var trolig et utslag av de falske ryktene. Men i Storbritannia, som i mange andre europeiske land, er innvandring ofte synomymt med muslimsk innvandring.

Det har vært opptøyer og demonstrasjoner i flere andre byer i Storbritannia i løpet av uken. Blant annet i Lonodn. I Sunderland ble en politibil satt i fyr.

Det er muslimer som blir sett på som mest synlige, «kravstore» når det gjelder egen plass og rettigheter og generell fiendtlighet mot de nasjonale, europeise kulturene.

I England er Tommy Robinson en ledende figur i mobiliseringen både på sosiale medier og på gatene. Han har fått tilbake sin konto på X etter at Elon Musk kjøpte selskapet i 2022. Robinson er den tidligere lederen for English Defence Leaugue og har reist seg opp mot islamsk innvandring i lang tid.

Han er kastet ut og persona non grata på de fleste andre sosiale medieplattformer i Vesten.

Nå er han ute med hyppige poster X. Budskapet er ofte at britiske myndigheter slår ned på fredelige engelske «patrioter» som demonstrerer, men tillater muslimske «pøbler» å utøve vold.

Det er innvandringen som er frustrasjons- og mobiliseringsgrunnlag.

Tommy Robinson er ikke alene om å peke på den åpenlyse voldsforherligelsen som noen med innvandrerbakgrunn utviser. Og det uten at vold og trusler fra muslimer blir slått ned på i sammen grad som når etniske europeere tar til gatene, hevdes det.

Innvandringen omtales som en «invasjon».

De som demonstrerer mot innvandringen omtales av sympatisører som «patrioter».

Det er ikke helt nytt at det er denne typen demonstrasjoner av den «hvite arbeiderklassen» og i regi av Tommy Robinson. Men spørsmålet folk stiller seg er om det nå er i en ny fase der «begeret er fullt».

I etterkant av Brexit og pandemitiltakene er også den økonomiske frustrasjonen i Storbritannia økende. Det fikk De konservative merke i valget i juni, som Labour vant.

Les også: Storbritannia: Ikke så lett å være styringsdyktig populist (+)

Også i Irland brøt det ut store opptøyer i november i fjor etter et annet knivangrep mot kvinner og barn i Dublin der gjerningsmannen var innvandrer.

Nå pekes det på «fellesskapet» mellom (hvite) katolikker og protestanter Belfast som et signal om at den hvite arbeiderklassen forenes bak motstanden mot innvandring. I Nord-Irland har katolikker og protestanter ligger i strid i over hundre år.

GB News har blant annet rapportert om «fellesskapet» mellom protestanter og katolikker.

Det har også Tommy Robinson.

I Belfast støtte de sammen med venstreradikale aktivister som deltok med grupper av innvandrere.

De som har fulgt med på sosiale medier vil også ha fått med seg anti-innvandrings demonstrasjoner rundt omkring i Europa. Mange av dem rettet mot islam.

Vanlige folk eller ekstremister?

I de etablerte mediene er det en ganske annen fortelling. For det første er det relativt lite dekning av demonstrasjonene, og i den dekning som er, omtales demonstrantene ofte som «høyreekstreme» og «ytre høyre». Det er også betegnelsen de bruker på Tommy Robinson.

GB News får hovedstrømsdekningen kritikk.

Tidligere Met Police-detektiv Peter Bleksley har gått ut mot bruken av begrepene.

«Det brukes ofte veldig unøyaktig for å beskrive alle som har bekymringer for kanskje fremveksten av islam eller som er dypt bekymret for uhindret migrasjon til landet vårt fra folk på små båter som vi rett og slett ikke vet hvem de er eller hvor de kommer fra,» sa han under et intervju-

«Etiketten er festet på hvem som helst, og det er et angrep på ytringsfriheten. Hvis folk skulle bli hørt i offentligheten for å ha en slik samtale og uttrykke bekymringene sine, kan de bli misfornøyd og den samtalen ville bli avsluttet,» fortsatte Bleksley.

Deb britiske statsministeren Keir Starmer har kritisert demonstrasjonene og også rettet en pekefinger mot de sosiale medieplattformene og bedt dem slå ned på «fake news».

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Er politisjefen mer korrupt enn Eirik Jensen? (+)

mest lest