Ekspert om energikrisen i Europa: – Ny plan er katastrofe

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. september 2022 | 12:53

Energieksperter reagerer på EU-kommisjonens planer om å gripe inn i kraftmarkedet.

President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen.

Østerrikske Hans Auer, som er professor i energiøkonomi ved Technischen Universität i Wien (TU Wien), reagerer kraftig på EU-kommisjonen planer om gripe inn i kraftmarkedet.

– Deler av det von der Leyen og hennes politikerkolleger sier er katastrofe. Vi er ikke nødt til å reformere kraftmarkedet, vi er nødt til å forbedre våre analyser av årsakssammenhengene og forbedre våre planer for hvordan vi midlertidig kan gripe inn i kraftmarkedet i en nødssituasjon, sier Auer til Børsen.

Les også: Slår alarm om gass-skvis: – Du får et dobbelt sjokk

– Dette må gjøres uten å sette spørsmålstegn ved hjørnesteinene i et marked – som baserer seg på tilbud og etterspørsel – på lang sikt, sier han.

Auer sier at risikoen for gassmangel i Europa har vært kjent lenge, og at medvirkende årsaker til at strømprisene øker på grunn av skyhøye gasspriser, er at Frankrike har stanset produksjonen ved halvparten av sine atomkraftverk og Tyskland har begrensede muligheter til å frakte kull langs Rhinen.

Professor Asgeir Tomasgard ved NTNU tror at det skal gå greit.

– Slik har det vært når det kommer til energipolitikk, nemlig at EU har hatt interne møter uten at Norge får være med. Det er noe som Norge må akseptere så lenge vi ønsker å stå utenfor EU, sier Tomasgard til Børsen.

Gazprom stenger leveranser gjennom Nord Stream 1 på ubestemt tid

mest lest