Snømangel: Australske skianlegg stenger tidlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. september 2023 | 12:29

De gar sesongen snudd på hodet på den sørlige halvkule og vinteren faller fra mai til oktober. Men stigende temperaturer skaper problemer for skisesongen også der.

Perisher Ski Resort i Australias Snowy Mountains er den sørlige halvkules største alpinanlegg. Anlegget ligger sørøst på kontinentet.

Dette året må skianlegget to av fire heisanlegg allerede den første uken i september på grunn av snømangel.

Australias vinter 2023 var den varmeste siden offisielle registreringer startet i 1910, med gjennomsnittlige daglige temperaturer 1,53 C over langtidsgjennomsnittet.

Ifølge data fra Bureau of Meteorology slo vinteren 2023 den tidligere rekorden på 1,46C over gjennomsnittet satt i 1996. Hver vinter siden 2012 har vært varmere enn 30-årsgjennomsnittet beregnet fra 1961 til 1990, skriver The Guardian.

Perishers direktør, Michael Fearnside sa at de to områdene vanligvis ble stengt tidligere på grunn av den «overveiende nordvendte orienteringen til disse bakkene under solrikere vårforhold».

«Vi ligger litt foran skjema når det gjelder å stenge dem, men det siste tiåret har vi vanligvis stengt dem i den andre eller tredje uken i september i de fleste av de siste 10 sesongene,» sa Fernside.

Andre anlegg har stengt enda tidligere.

I Perisher ligger anlegget mellom 1700-2100 moh.

Over de australske alpene, en fjellkjede i det sørøstlige Australia som inkluderer skistedene Thredbo, Perisher og Mount Hotham, var temperaturene rundt 2C varmere enn normalt i juli og med bare halvparten så mye nedbør.

Nedgangen i snødybden har stort sett vært på slutten av sesongen, noe som har ført til kortere sesonger.

Prof Neville Nicholls, en klimaekspert fra Monash University, fortalte Guardian Australia forrige måned at nedgangen i snø i slutten av sesongen skyldes den økte oppvarmingen fra menneskeskapte klimaendringer.

«Det er ikke drevet av endringer i nedbør. Det har blitt drevet av en gradvis oppvarming, sa Nicholls.

En FN-klimarapport i fjor sa at observasjoner ved Spencers Creek i NSW viste at snøsesongen allerede var forkortet med 5 % og snødybden hadde sunket med 10 %. Flere andre steder opplevde også langvarige fall i snødybden, skriver The Guardian.

mest lest