SV-politiker ut mot Høyre-topp: − Han lyver til muslimer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. september 2023 | 15:43

Høyres byrådskandidat Eirik Lae Solberg var nylig på besøk Central Jamaat-e ​Ahl-e Sunnat. Moskeen har 6000 medlemmer hovedsaklig med pakistansk bakgrunn. Der «lovte» han stanse koranbrenning på kommunal grunn utenfor moskeer.

Muslimer utgjør omlag 10 prosent av de stemmeberettigede i Oslo.

Lae Solberg startet med å ta sterk avstand fra koranbrenning, som han omtalte som «virkelig ondsinnet»

– Det kan vi ikke akseptere. Jeg mener vi må si tydeligere fra at det vil vi ikke ha i vår by, sa han og fortsatte.

– Så er jeg en politiker som er opptatt av å være ærlig. Så hvis jeg blir valgt til byrådsleder, så er ikke det noe vi bestemmer på Rådhuset. Men vi kan for eksempel se på om det er mulig å si, at hvis kommunen eier grunnen utenfor en moské, så skal vi sørge for at de ikke kan gjøre dette her.

Eirik Lae Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB

Da VG konfronterte ham med uttalelse som falt i moskeen, som strider mot det Høyre mener sentralt, trakk Lae Solberg det tilbake:

– Har jeg vært upresis, så beklager jeg det. Har jeg gitt inntrykk av at Oslo kommune kan løse dette alene, så beklager jeg det. Oslo kommune kan ikke løse dette alene. Vi kan anbefale et annet sted eller et annet tidspunkt, og så må politiet ta en beslutning innenfor rammen av ytringsfriheten, sier han til avisen.

– Jeg har aldri ment at det skal innføres forbud mot koranbrenning. 

Men nå mener en SV-politiker at Lae Solberg løy bevisst for å skaffe seg muslimske innvandrerstemmer.

– Han sier én ting, og så skal han gjøre noe annet, sier SV-topp Omar Gamal til VG.

Gamal er også byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Gamal mener Lae Solberg var på stemmefiske.

– Det folk satt igjen med som inntrykk etter talen var at Lae Solberg ville nekte koranbrenning. Når jeg besøker moskeer, får jeg høre at «Høyre går til valg på forbud mot koranbrenning». Men han vet godt at han ikke kan forhindre at koranbrenning skjer. Han sier en ting og så skal han gjøre noe annet, sier Gamal til VG.

Og han mener Høyre-politikeren spekulerer i at tilhørerne i moskeen ikke fanger opp korrigeringene i VG i ettertid.

– Lae Solberg står og lyver til muslimer i vårt aller helligste hus. Så spekulerer han i at mange innvandrere ikke leser VG etterpå, så han slipper unna med det. Det går ikke an å oppføre seg sånn. Lae Solberg prøver å bli byens øverste leder. Og han vet veldig god hva det er han sier, sier Gamal.

I 2020 hadde muslimske trossamfunn i Oslo over 66.000 medlemmer. Det er oppunder ti prosent av befolkningen som totalt teller 709.000.

mest lest