Finner ikke skriftlige vurderinger av Solbergs habilitet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. oktober 2023 | 12:07

Statsministerens kontor (SMK) har i dag informert Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité på flere spørsmål knyttet til vurderinger av tidligere statsminister Erna Solbergs habilitet i forbindelse med ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler.

I brevet kommer det fram at det ikke er funnet skriftlige vurderinger av Ernas habilitet i forbindelse med saker knyttet til Norsk Hydro, der Finnes hadde eierandeler, skriver TV 2.

«Statsministerens kontor har ikke skriftlige nedtegnelser som viser at kontoret ble involvert i å vurdere Solbergs habilitet i konkrete saker av betydning for Norsk Hydro ASA», står det i brevet fra SMK.

Ifølge brevet er protokoller fra regjeringen Solberg overlevert til Riksarkivet, og da er det opp til Erna Solberg om å gjøre dette innholdet kjent.

Les også: Høyre oppfører seg som om Erna er Kim Jong-un (+)

Brevet fra Statsministerens kontor vil bli sentralt i kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av saken. Det sier saksordfører i komiteen Grunde Almeland fra Venstre til NRK.

– Det blir veldig interessant å gå dypere inn i svaret fra SMK om Erna Solbergs habilitetsvurderinger. Det virker ganske klart at Solberg kan ha vært inhabil i opp til flere saker under sin tid som statsminister, og det er svært alvorlig, sier han til kanalen.

– Dette er svar som etter min og Venstres vurdering vil bli sentrale for kontrollkomiteens prosess når vi nærmer oss høringene senere i høst, og senere skal trekke konklusjoner i saken. Komiteen skal forsøke å kartlegge omfanget og hyppigheten av habilitetsbrudd, både i Solbergs sak men også om sittende regjerings håndtering av habilitetsregelverket, legger han til.

mest lest