Kina «stopper» et av Ukrainas viktigste våpen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. oktober 2023 | 10:11

Ukraina synes det er utfordrende å skaffe droner og dronedeler fra kinesiske leverandører på grunn av nye eksportkontroll-restriksjoner pålagt av Beijing.

Det kommer frem i en ny analyse fra Royal United Services Institute, skriver Newsweek.

Dronekrigføring har blitt en avgjørende faktor i Ukraina-krigen ettersom begge sider i stor grad har distribuert kommersielle og sivile ubemannede droner på tvers av kamplinjene. Kyiv mister anslagsvis 10 000 droner per måned, ifølge analysen fra den britiske tenkekanken.

Kina sier at de fortsatt er en nøytral part i Russlands invasjon, som raskt nærmer seg sin 19. måned.

Newsweek skriver at Kina sitter midt i droneforsyningskjeden og kontrollerer en majoritetsandel av den kommersielle droneindustrien samt forsyningen av komponenter. Beijing bruker nå sin dominans av forsyningskjeden for politisk gevinst, og kanskje for å støtte Kreml også.

I juli innførte Kina eksportkontroll, som trådte i kraft 1. september, på visse typer droner og utstyr for å ivareta «nasjonal sikkerhet og interesser».

En rapport fra The New York Times, publisert i helgen, bekreftet at Kinas eksportkontroll stopper ukrainske styrker fra å få tilgang til kommersielle droner og droneutstyr. Avisens analyse av handelsdata og intervjuer med ukrainske droneprodusenter og leverandører avslørte at kinesiske selskaper hadde kuttet ned på salget av droner og dronedeler.

Flere ukrainske droneselskaper sier til avisen at kinesiske selskaper har sluttet å levere deler. Ukrainere lette etter alternative leverandører, sa de.

mest lest