Flere kommer til å trekke kredittkortet for å få ribba på bordet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. desember 2022 | 08:07

Samtidig som økte priser snurper sammen lommebøkene planlegger nordmenn å bruke mer på jula i år.

Etter at strømregningen er betalt og den generelle prisøkningen har fått sitt, skal også familie og venner få gaver etter at julematen er fortært.

For mange er det nok å sørge for at lønna holder ut en ordinær måned, så flere kommer til å trekke kredittkortet eller ta opp forbrukslån for å få ribba på bordet.

– Én av ti oppgir at vi vil bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån, eller få penger av foreldre til julefeiringen. Det er i størst grad folk med inntekt under 300 000 kroner som benytter seg av det. I tillegg ser vi at en av tre kjenner på kjøpepress under jula, forteller forbrukerøkonom Thea Olsen til Børsen.

Nordeas forbrukerøkonom, Derya Incedursun, oppfordrer på det sterkeste folk å droppe kredittkortet for å finansiere jula. Hun mener gavene kan bli ekstra dyre, om man ikke har penger til å dekke kredittkortet før rentene begynner å løpe.

Nordmenn planlegger å bruke mer på julefeiringen i år enn i fjor. Totalt ser folk for seg å punge ut 8700 kroner på høytida, 530 kroner mer enn i fjor, ifølge Børsen.

–Jeg hadde forventet at man skulle bruke mindre på jula i år, med tanke på tida vi lever i. Jeg synes det er overraskende at vi planlegger å bruke mer. Samtidig har varer blitt dyrere, som kan være med på å øke budsjettet. Det gjenstår å se hvor stor høyde nordmenn egentlig har tatt for dette, sier Olsen.

Fortsatt økning på kredittkortgjeld som ikke blir betalt: – Bekymringsfult

mest lest