Dette kan bli USAs undergang

Avatar photo
Publisert 3. desember 2023 | 14:02

Dersom det oppstår en væpnet konflikt mellom Kina og USA, vil USA måtte utkjempe en krig på tre fronter. Det kan bli USAs undergang.

Advarselen kommer fra Aaron Wess Mitchell, en tidligere topptjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet. Han har tidligere ledet Center for European Policy Analysis, og var en stund assisterende utenriksminister for europeiske og eurasiske anliggender under Donald Trumps presidentperiode.

«USA er et hjerteslag unna en verdenskrig som de kan tape,» er tittelen på en kronikk han har fått publisert i tidsskriftet Foreign Policy.

Han lister opp krigen i Ukraina, krigen mellom Hamas og Israel, og mulige konflikter med Iran og Kina som USAs største militære trusler.

Selv om USA fortsatt er verdens eneste supermakt, frykter Mitchell at landets kapasitet til å føre en fler-frontskrig vil tøye de militære ressursene så sterkt at landet risikerer å gå tapende ut av en storkrig.

USA og deres allierte må mobilesere seg

– Det verste scenariet er en eskalerende krig i minst tre fjerntliggende krigsteatre, utkjempet av et tynt, strukket amerikansk militær og dårlig utstyrte allierte, som i de fleste tilfeller ikke kan forsvare seg mot store industrimakter med besluttsomhet, ressurser og hensynsløshet for å opprettholde en lang konflikt. Det kan bare bety nederlag for USA, skriver Mitchell.

Han mener at dersom Kina bestemmer seg for å starte et angrep på Taiwan, kan situasjonen raskt eskalere til en global krig på tre fronter, som direkte eller indirekte involverer USA.

– Selv om det finnes alternativer for å forbedre USAs posisjon, krever de alle seriøs innsats og uunngåelige avgjørelser. Det er på tide å mobilisere USA, dets forsvar og dets allierte for det som kan bli vår tids verdenskrise, advarer Mitchell.

Russland og Kina styrker sin krigskapasitet

Han opplever at USAs konkurrenter puster supermakten i nakken.

– Selv om USA er sterke i tre regioner samtidig; Europa, Midtøsten og Øst-Asia, trenger landets viktigste motstandere, Russland, Iran og Kina, bare å være sterke på ett sted samtidig.

Aaron Wess Mitchell. Foto: Wikimedia Commons.

Mitchell viser også til investeringene disse landene gjør i sinn militære kapasitet.

– Vladimir Putin har satt Russland på krigsfot med tidenes største forsvarsbudsjett. Nå produserer landet alt det klarer av våpen og ammunisjon. USA, Nato og EU sliter med å holde følge, hevder Mitchell, og fortsetter:

– Kina har de siste årene gjort store fremskritt i moderniseringen av sitt forsvar. Med 340 skip er Kinas flåte allerede verdens desidert største og vokser nå raskere enn USAs marine.

Aaron Wess Mitchell mener USA må få orden på sin industri og sine finanser for beholde sin militære overlegenhet. I tillegg har USAs hærstyrker krympet til det laveste nivået siden andre verdenskrig.

mest lest