Spår lavere strømpris i 2023

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. januar 2023 | 19:48

I Sør-Norge var gjennomsnittlig spottpris i overkant av 2 kroner kWh i 2022. Et flertall «eksperter» som Klassekampen har snakket med tror den blir litt lavere i 2023.

De verste spådommene om energimangel har ikke slått til.

– Markedet tror vel på priser i Sør-Norge gjennom vinteren på et par kroner, kanskje litt under. Tidligere var forventningene til vinteren på 5 kroner per kilowatt-time (kWh), og vel så det, sier Marius Holm Rennesund, som er kraftanalytiker i Thema consulting.

Det har kommet nedbør som har fylt opp vannmagasinene, og mildt vær i Europa har gitt lavere gasspriser. I tillegg har europeere klart å kutte i gassforbruket, og gasslagrene er fylt opp med importert flytende naturgass (LNG) fra USA.

Gasskrisen mange fryktet, slo rett og slett ikke til.

Sigbjørn Seland, sjefanalytiker i Storm Geo Nena, tror også på lavere priser i 2023. Ned mot 1,25-1,50 kr kWh i Sør-Norge i snitt.

– Jeg tror det er viktig å påpeke at vi ikke skal tilbake til normalen. Jeg tror 2023 blir et bedre og mer forutsigbart år. Men vi snakker fortsatt om vedvarende høye priser. Vi snakker om et strukturelt problem i Europa. Det er ikke løst i verken 2023, 2024 eller 2025, sier Ole Hvalbye, råvareanalytiker i investeringsbanken SEB.

En som ikke er like optimist er Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

– Man må være forberedt på å se priser på tilsvarende nivå i 2023 som året før, både på gass og kraft, sier han.

Det er mange usikkerheter.

– Akkurat nå ser en lavere gass- og kraftpriser med gasslagre som er fylt opp, mildt vær i Europa og redusert etterspørsel i industri. Men været vil være viktig også for neste år. Videre må man huske på at de russiske gassleveransene først ble betydelig redusert fra sommeren av, og alt dette må erstattes i 2023, samt at den siste gassen som kommer fra Russland, kanskje også bortfaller, sier han.

Energikrise gjennom hele 2023

Finansavisen har imidlertid en artikkel denne helgen med overskrift «Spår energikrise i hele 2023«. Der har de snakket med andre i analysebransjen som mener gassprisene i Europa vil holde seg høye hele året. De tror også at oljeprisen vil ligge på et gjennomsnittlig høyere nivå i 2023 enn foregående år.

– Stor gassmangel og stor etterspørsel gjør at vi får høye priser i vinter. Til sommeren og høsten må de fylle lagrene, sier IKM-sjef Ståle Kyllingstad, som spår en gasspris på 225 dollar fatet. Dvs gasspris omregnet i oljeekvivalenter.

Gassprisen i Europa, målt etter spotprisen ved terminalen i Nederland (TTF), var i snitt på 140 euro pr. MWh i 2022, som tilsvarer 213 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

– Fortsatt svært lav russisk rørgasstransport til Europa og økt LNG import til Kina etter covid-gjenåpning vil gi fortsatt svært høye gasspriser i Europa, sier forvalter og tidligere oljeanalytiker, Trond Omdal til Finansavisen.

Brent-oljen ble i snitt handlet til 99 dollar fatet i 2022. Høyeste pris var 138 dollar fatet rett etter Russlands invasjon av Ukraina.

I snitt spår de elleve ekspertene Finansavisen har snakket med en oljepris på 96 dollar fatet i 2023– 3 dollar fatet lavere enn i 2022. Per nå er prisen 85 dollar fatet.

Aasland skjønner at folk er forbannet: – Det klarer jeg å leve med

mest lest