Sverige vil ha nye koronatiltak i hele Europa

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. januar 2023 | 09:39

Sverige kaller inn til krisemøte og får viljen sin kan det bli nye koronatiltak i hele Europa om kort tid.

Sverige tok nylig over ledelsen i formannskapet i EU, og har derfor innkalt til et møte i krisehåndteringsrådet (IPCR) onsdag.

Dersom de får viljen sin, vil det trolig innføres felles koronarestriksjoner for samtlige land i EU, skriver TV 2.

I en pressemelding ber den svenske sosialminister Jakob Forssmed og justisminister Gunnar Strömmer reisende fra Kina være forberedt på at tiltak kan komme raskt.

I Norge mener FHI at det ikke har noen hensikt å innføre restriksjoner rettet mot kinesiske turister og har uttalt seg kritisk til nye tiltak.

– Smittevernfaglig ser vi ikke hensikten med dette i Norge nå utover å følge med og overvåke utviklingen. Vi har god immunitet i vår befolkning, og vi har så langt ikke grunn til å tro at innreiserestriksjoner vil være effektive for å stanse virus, sier smitteverndirektør i FHI, Trygve Ottersen til TV 2.

Så langt er de variantene som er påvist i Kina, de samme som påvises i Europa, understreker smitteverndirektøren.

Ifølge TV 2, så vil Helse- og omsorgsdepartementet delta under onsdagens møte.

– Generelt samarbeider Norge tett med både EU og WHO når det gjelder internasjonal overvåkning og håndtering av pandemien, inkludert situasjonen i Kina. Vi legger vekt på å være tett koordinert med resten av Europa, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Var stabil i 13 år – så tok hun korona-vaksinen

mest lest