Kom til Norge fra Somalia som 8-åring: Nå snakker modellen om at jøder skal «brenne i helvete»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. januar 2024 | 11:07

Norsk-somaliske Rawdah Mohamed kommer med oppsiktsvekkende uttalelser på Instagram.

Rawdah Mohamed (33) er født i Somalia, men kom til Norge som 8-åring og vokste opp på Gulset i Skien.

I august 2019 da hun dukket opp på forsiden av det norske motemagasinet Costume Norge. Etter det havnet hun på sidene til Vouge og V Magazine. For Vogue har hun også vært redaktør. I 2020 ble hun kjent gjennom en Tv-serie på NRK.

Mohamed har sagt at hun opplevde rasisme i Norge fordi hun går med hijab. Et plagg hun forøvrig er en sterkt forkjemper for. På Instagram har hun nå over 254.000 følgere.

Mohamed legger stadig ut poster på Instagram og har siden 7. oktober engasjert seg i konflikten mellom Israel og Hamas.

Noe av det hun har grepet fatt i er en navngitt kvinne med dobbelt israelsk og norsk statsborgerskap som siden 2019 har tjenestegjort i IDF (Israel Defence Forces). IDF publiserte en video på Instagram like før nyttår (som nå ser ut til å være slettet) der den israelsknorske kvinne var iført israelsk uniform og sa på norsk: «Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere».

Bilder fra posten er spredt av flere i Norge. Rødt-politiker og rådgiver ved Antirasistisk Senter Sofia Rana er en av dem. Hun sammenlikner IDF med IS og vil ha kvinnen etterforsket for krigsforbrytelser.

Rawdah Mohamed går mye lenger i sin sjikane.

I en Instagram-post med bilde av den israelsknorske kvinnen som er soldat i IDF, skriver Mohamed at de er noen «jævla kolonistfitter».

– Brenn i helvete. Norge fengslet og straffeforfulgte alle som deltok i ISIS, men vil la dette eseltryne av en massemorder komme tilbake. Jeg håper hun og resten av folkemorderne blir eliminert, skriver hun (oversatt fra engelsk).

I en annen kommentar skriver den somalisknorske «modellen» at hun håper den israelsknorske kvinnen kommer tilbake i en «likpose».

Skjermbilde hentet fra X/

Mohammeds uttalelser har fått stor oppmerksomhet blant et internasjonalt publikum. Pro-israelske grupper reagerer sterkt.

Nettavisen har også skrevet om saken.

Under en av postene til Mohamed refererer de en kommentar fra en kvinne som skriver «Hva med å finne hennes familie? Si hei til dem fra en del her ute. Greit å få kartlagt hvor disse menneskene befinner seg. Avskum av et folk!».

Mohamed selv gir sitt besyv med.

– Du vil ikke tro det. Moren hennes driver med yoga. For en patetisk drittfamilie. All yoga i verden kan ikke redde din råtne familie. Jeg håper dagen kommer da du må identifisere dine IDF-barn akkurat som den grusomme virkeligheten til palestinske mødre.

Nettavisen har forsøkt å kontakte Mohamed, og får dette til svar (på Instagram).

– Middelmådigheten din er så forutsigbar. Din uvitenhet og trangsynthet har gått ut på dato. Å forsøke å stemple meg som antisemittisk vil ikke stilne meg. Det er det eldste trikset i boka. Oppdater ditt hvite overherredømme, for denne skremmetaktikken vil ikke fungere. Faen ta deg og den falske, ræva avisen din. Send aldri en melding til meg og teamet igjen @nettavisen.no.

– Trodde han var død

Onsdag laget iNyheter en artikkel om Rødt-politiker og ARS-rådgiver Sofia Ranas tweet der hun postet det kontroversielle og antisemittiske slagordet “From the river to the sea, Palestine will be free”. På norsk: «Fra elven til havet vil Palestina være fritt».

Sofia Rana besvarte ikke våre henvendelser, men har postet et bilde av iNyheters artikkelen på sin X-konto. Kommentaren hennes er: «Jeg trodde Helge Lurås var død.»

Folk har tipset om Ranas post og oppfatter den som en skjult trussel og oppfordring til hennes følgere om å gjøre alvor av det.

Rana har for tiden permisjon fra jobben som flyvertinne i SAS.

Lenger ned skriver hun. «Jo. (Jeg vet han ikke har daua altså)»

iNyheter har tatt kontakt med Hatem Ben Mansour som er leder i Antirasistisk Senter vedrørende Ranas tweet om “From the river to the sea, Palestine will be free” og om antisemittiske slagord er kompatibel med å jobbe i ARS. Han har så langt ikke besvart våre henvendelser.

På henvendelse sier SAS til iNyheter at «Rana har ikke vært aktivt ansatt i SAS siden 2020 og det er derfor ikke naturlig for oss å kommentere».

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest