Det er to store «feil» her: De er hvite – og stort sett menn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. februar 2023 | 12:33

Et bilde lagt ut på Twitter av Håkon Grøttland, som er utviklingssjef i Norges Fotballforbund, skaper nå selvransakelse i «kjønns- og etnisk bevisste» nordmenn.

«Denne uken har Norges Fotballforbund samlet over 150 av landets antatt beste 15- og 16-åringer i jente- og gutteklassen. Samlingen domineres av mannlige ledere med norsk opprinnelse,» skriver VG om det som er en toppsak søndag formiddag.

Grøttland hadde ingen slik intensjon med tveeten sin.

Artikkelen fortsetter.

Samtlige 27 personer med ansvar for guttespillerne menn. På bildet av trenerne og støtteapparatet for jentene er 22 av 26 menn, bemerker Norges største avis.

– Det er to store feil med bildet. For det første er det for få med minoritetsbakgrunn, og så er det for få damer, sier Grøttland da VG konfronterer ham.

– Så er det en veldig bra ting med det, og det er at våre største talenter har veldig bra trenere. Det trumfer alt. Det er først og fremst det vi tar utgangspunkt i, men det er for få damer å velge i. Det må vi gjøre noe med, sier han.

Hege Jørgensen er leder for Toppfotball Kvinner, som er interesseorganisasjonen til de største klubbene i Norge. Hun blir angivelig «betenkt av å se bildene,», skriver VG

– Fotballen er en mannsdominert sport. Det er en kjensgjerning at det er stor mangel på kvinnelige trenere og ledere. Det er eksemplifisert veldig sterkt gjennom bildet han legger ut. Det er kanskje ikke Håkon Grøttlands feil, men det er dessverre et bilde på virkeligheten, sier Jørgensen til VG.

Så kommer de sedvanlig svarene om at dette må endres.

På spørsmål fra VG om det ikke er flere kompentente kvinner som kan følge opp Norges beste jenter og gutter, kommer svaret kontant.

– Jo, det er det definitivt. Dette handler om flere ting. Man må legge til rette for det, man må rekruttere flere kvinner og man må dyrke kvinner som trenere og i støtteapparat, mener Jørgensen.

Og det har man sagt i mange år. Kan det være at kvinner ikke har lyst?

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest