Var med på medlemssvindel – nå er han statsråd

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. februar 2024 | 15:51

På 1990-tallet skal en rekke ungdomsorganisasjoner i Norge ha blåst opp og jukset med medlemstallene for å få mer økonomisk støtte fra staten. Mest kjent er trolig AUF-saken. Men også Norsk Målungdom (NMU) begikk synder. En av dem som jukset var den nyutnevnte forsknings- og høyere utdanningsminister for Senterpartiet Oddmund Løkensgard Hoel.

Det er avisene Firda og Nettavisen som skriver dette.

Hoel satt i ledelsen i Norsk Målungdom (NMU) fra 1991 til 1994. De første årene var generalsekretær og deretter som nestleder og medlem av sentralstyret.

Han ble leder i Noregs Mållag fra 1999-2002.

– Oddmund var en del av en organisasjonskultur som konstruerte og manipulerte medlemstall og lag slik at det kom inn penger, sier én av de to som avslørte svindelen i Norsk Målungdom.

Det var i 2002 de varslet.

Senere ble seks personer tiltalt og ble idømt fengselsstraff. Men på grunn av foreldelse gjaldt tiltalen kun tiden etter 1998. Derfor slapp Hoel fri.

Det krevdes 1200 medlemmer under 26 år for å motta driftsmidler fra staten. Norsk Målungdom hadde bare 700-900. De meldte derfor inn ca. 1000 fiktive medlemmer heter det i dommen fra Oslo tingrett i 2003.

Men jukset var trolig enda større mens Hoel satt i ledelsen.

Men de ble verken etterforsket eller dømt.

Hoel sier han ikke har tid til å møtte Firda og Nettavisen til et møte om saken. Han svarer derfor skriftlig.

– Jeg satt i ledelsen for Norsk Målungdom i 1991-1994, det siste året som vanlig sentralstyremedlem. Medlemstallene vi rapporterte den gangen, var for høye, men jeg husker ikke drøyt 30 år etter hvor stor overrapporteringen var, skriver Hoel per epost.

Han var også senere oppført som leder for et lokallag som varslerne hevder kun eksisterte på papiret.

mest lest