Enova bevilget rekordstøtte til «Euroflex»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mars 2024 | 08:39

Enova har bevilget rekordstore 100 millioner kroner til innovasjonsprosjektet «Euroflex».

Nettselskapene i Euroflex-prosjektet er BKK, Tensio, Linja, Fagne, Norgesnett, Glitre Nett og Elvia. Andre deltakere er Statnett, Å Energi Fleksibilitet, Elhub, Elbits, Baseline Energy og markedsplassen Nodes. I sum leverer nettselskapene strøm til to tredjedeler av Norges strømkunder.

– Overgangen fra fossil til fornybar energi betyr økt elektrifisering. Økt strømforbruk og mer regulerbar kraftproduksjon krever mer nett, samtidig som vi er avhengige av å utnytte ressursene vi har på en best mulig måte. Nøkkelen til å klare det er ny teknologi, og her vil Euroflex bidra, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi i en pressemelding.

Stadig flere nettselskap opplever at strømnettet i perioder går fullt. Nettselskapene ønsker å gripe mulighetene som digitaliseringen skaper. Ambisjonen er å utvikle og etablere en plattform der nettselskapene betaler kunder for å koble ut deler av strømforbruket sitt når det er behov for å frigjøre plass i nettet. Strømkunder som deltar kan få redusert strømregningen gjennom automatiske transaksjoner, samtidig reduseres investeringsbehovet i nettselskapene.

– Vår tilstedeværelse i hele verdikjeden har gitt oss anledning til å ha en bred tilnærming til omstillingen av energisystemet. Vi har jobbet med dette siden 2018, og vi er svært glade for at myndighetene ser hvor viktig Euroflex, teknologi og digitalisering er for å sikre fremtidig strømforsyning, sier Syvertsen.

Mer strøm, bedre utnyttelse og ny teknologi

Rune Hogga leder arbeidet med forbrukerfleksibilitet i Å Energi. Han sier at prosjektdeltakerne skal utforske teknologi, løsninger og forretningsmodeller.

– Vi elektrifiserer samfunnet for å nå klimamålene, og skal bruke mye mer strøm i årene som kommer. For å sikre at alle får den strømmen de trenger når de trenger den, må vi utnytte nettet bedre og ta i bruk ny teknologi, sier Hogga.

Euroflex er det hittil det største fleksibilitetsprosjektet det statlige foretaket Enova har gitt støtte til, med en økonomisk ramme på 250 millioner kroner.

– Vi er klar over utfordringene vi står overfor. Derfor har vi valgt å prioritere støtte til prosjekter som bidrar til mer kraft for alle. Det er viktig for Enova å støtte prosjekter som demonstrerer innovativ teknologi og løsninger i praksis, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

Et strålende eksempel
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier det trengs flere løsninger som kan bidra til å redusere belastingen på nettet.

– Vi opplever over hele landet at begrensninger i lokal nettkapasitet hindrer gjennomføring av viktige industriprosjekter og klimatiltak. Vi trenger derfor flere løsninger som raskt kan bidra til at belastningen på nettet reduseres, sier Bjelland Eriksen.

– Euroflex er et strålende eksempel på en slik løsning, og det er gledelig at Enovas støtte kan bidra til å realisere slike prosjekter, sier han.

mest lest