Starter første skritt for å koble kjernekraftverk til strømnettet

Avatar photo
Publisert 4. mars 2025 | 16:07

Norsk Kjernekraft AS har nylig sendt formelle henvendelser til Statnett for å starte utredning av nettilknytning for tre planlagte kjernekraftverk i Halden, Øygarden og på grensen mellom Aure og Heim kommuner, melder selskapet i en pressemelding.

Dette markerer en betydelig milepæl i selskapets arbeid med å levere stabil og miljøvennlig energi til norsk industri.​

– Over hele landet opplever næringslivet at de ikke får strømmen de trenger til nyetableringer eller klimatiltak, fordi det ikke er nok kapasitet i kraftnettet når det er vindstille. Kjernekraft kan være en del av løsningen på dette, uttaler styreleder Jonny Hesthammer.

Parallelt med nettilknytning vurderer Norsk Kjernekraft også muligheten for å bygge kjernekraftverk uten tilknytning til kraftnettet, såkalt «off-grid». Dette innebærer å levere strøm direkte til industrielle kunder som oljeplattformer og datasentre.

– Ved å gå off-grid vil vi vi spare på utbyggingskostnader og nettleie, samtidig som oljeplattformer, datasentre og annen industri kan få strømmen de trenger uten at det driver opp kostnadene for alle andre forbrukere, forklarer Hesthammer videre.

Før selskapet kan ta en beslutning må de imidlertid først avklare gjennom dialog med nettselskapene. Dette er en prosess som nå er påbegynt, melder Norsk Kjernekraft.

Les også: Norsk Kjernekraft avslører mulig kjernekraftverk i Halden: – En milepæl for Norge

Ønsker kjernekraft i hele Norge

De foreslåtte plasseringene for kraftverkene er strategisk valgt, skriver de videre.

Anleggene i Øygarden og på grensen mellom Aure og Heim ligger nær olje- og gassinstallasjoner som Troll, Oseberg og Haltenbanken, samt landanleggene Kollsnes og Tjeldbergodden, som alle har stort behov for elektrifisering.

Kraftverket i Halden er planlagt mellom Oslo og Gøteborg, et område med økende etterspørsel etter datasentre for kunstig intelligens og andre formål.

Det er imidlertid ikke bare i Sør-Norge som selskapet ser på muligheten for kraftutbygging. I tillegg har Norsk Kjernekraft kontaktet det regionale nettselskapet Barents Nett angående et mulig kjernekraftverk i Vardø.

På grunn av begrenset nettkapasitet i Øst-Finnmark vurderes det her en kapasitet på under 300 megawatt. Selskapet samarbeider med den svenske reaktorutvikleren Blykalla for å utforske bruk av deres avanserte reaktorteknologi i arktiske strøk. ​

Les også: IEA-rapport: Kjernekraft er i vinden

Viktig sikkerhetspolitisk tiltak

Hesthammer understreker at den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør det stadig viktigere å hevde norsk suverenitet i nordområdene og å samarbeide med nabolandene.

– Prosjektet vårt i Finnmark gir oss muligheten til å gjøre begge disse tingene, samtidig som vi kan bidra til å redusere klimagassutslipp. Det er et kinderegg som vi håper at regjeringen og Stortinget vil stille seg bak etter valget til høsten, avslutter Hesthammer.

Initiativene fra Norsk Kjernekraft representerer et betydelig skritt mot å integrere kjernekraft i Norges energimiks, med mål om å sikre stabil og miljøvennlig energiforsyning for fremtidens økte ettersørsel i en stadig digitalisert verden.

mest lest