Lavrov advarer Europa: Vestlige «nikkedokker» gjør alt for å forlenge konflikten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. april 2023 | 01:35

Kyiv-regimet og dets vestlige marionetter gjør alt de kan for å forlenge kamphandlingene, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et intervju for air.ru, publisert på utenriksdepartementets nettsider tirsdag.

I en kommentar til fredsplanen for Ukraina, foreslått av Kina, bemerket Lavrov at den er konsonant for viktige russiske tilnærminger.

– Spesielt når det gjelder behovet for å sikre lik sikkerhet for alle land i Europa og i verden generelt, bemerket ministeren.

– Så langt har fredsprosessen blitt hindret av Kyiv og dens vestlige marionetter som utøver alle anstrengelser for å forlenge fiendtlighetene, sier Lavrov.

Lavrov mener også at EU har blitt fiendtlig og har «mistet» Russland.

Uttalelsene kommer i et intervju med avisa Argumenty i Fakty.

– Den europeiske union har mistet Russland, men det er deres egen feil, sier Lavrov til avisa.

– Det er EUs medlemsland og EUs ledere som åpent slår fast at det er nødvendig å påføre – som de kaller det – Russland et strategisk nederlag, fortsetter utenriksministeren.

Lavrov hevder at Russland har bestemt for hvordan landet skal tilnærme seg Europa, som støtter «det kriminelle regimet i Kyiv» med våpen og trening med ukrainske soldater.

– Som svar på fiendtlige steg vil vi opptre på en kraftfull måte om nødvendig, basert på Russlands nasjonale interesser og prinsippene om gjensidighet anerkjent i diplomatisk tradisjon, sier Lavrov.

Lavrov bemerket at de russiske og kinesiske lederne Vladimir Putin og Xi Jinping uttalte «viktigheten av ytterligere tett koordinering om utenrikspolitikk».

– Vi ønsker velkommen Beijings beredskap til å spille en konstruktiv rolle i politisk og diplomatisk løsning av konflikten, konkluderte han.

Lavrov: Russland vet hva de kjemper for – russerne må frigjøres

mest lest