Vurderer mindre tiltak for å «redde» kronekursen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. april 2024 | 07:21

En arbeidsgruppe under finansminister Trygve Slagsvold Vedum og sentralbanksjef Ida Wolden Bache anbefaler kun marginale justeringer for å redusere svingningene i kronekursen.

Det melder Finansavisen.

Siden september 2023 har Finansdepartementet og Norges Bank samarbeidet intensivt med å utvikle tiltak som kan motvirke gjentatte episoder av kronesvekkelse som følge av salg av kroner fra Oljefondet.

Ifølge avisen er det underdirektør Nathalie Berner Sørhaug fra Finansdepartementet som leder arbeidsgruppen. Hun anbefaler å utvide antall oljeskatteterminer fra seks til ti per år. De fire ekstra terminene vil bli jevnt fordelt på de gjenværende seks, for å unngå ekstraordinære store innbetalinger av oljeskatter.

I tillegg blir det foreslått at staten ikke lenger skal balansere overføringer av renter og utbytte fra Norges Bank ved å ta opp statsgjeld, og at midler som har samlet seg opp på statens konto over tid, skal returneres til Oljefondet.

Ifølge Finansavisen er det sannsynligvis bare økningen i antall terminer som kan ha en viss innvirkning på støyen knyttet til Norges Banks kronesalg, blant de foreslåtte tiltakene. De øvrige forslagene vil primært fungere som en demper på betydelige svingninger i markedsrentene og andre forstyrrelser av likviditeten, spesielt i tilfeller av ekstraordinært store innbetalinger av oljeskatter.

Ikke én gang har arbeidsgruppen drøftet konsekvensene for kronekursen som oppstår som følge av Norges Banks daglige salg av kroner.

Ifølge Finansavisen ble det på det mest aktive punktet solgt 4,3 milliarder kroner daglig (i oktober 2022). I markeder som tidvis er lite likvide, vil en slik mengde ha innvirkning på kronekursen, ifølge avisen.

I 2022 byttet Norges Bank strategi fra å kjøpe kroner i januar til å gjennomføre betydelige daglige kronesalg.

I samme tidsperiode økte salgene fra 1,5 milliarder kroner daglig i august til 4,3 milliarder kroner daglig i oktober. Resultatet var en svekkelse av kronekursen fra 9,70 til 10,57 mot euro (månedsgjennomsnitt).

Etter hvert som salget gradvis avtok til 1,5 milliarder kroner de påfølgende tre månedene, styrket kronen seg til 9,95.

Fra våren 2023 har det vært en nedadgående trend der Norges Bank gradvis reduserer sine daglige salg, og nå er nede i 350 millioner kroner daglig. Til tross for dette har kronen fortsatt å svekke seg, og i mars nådde den et gjennomsnitt på 11,51 mot euro, ifølge Finansavisen.

mest lest