Uganda erklærte fredag at det nyeste utbruddet av ebola nå er offisielt over, etter at ingen nye tilfeller er registrert på 42 dager. Totalt 14 personer ble smittet – fire mistet livet.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ble viruset første gang påvist 30. januar i hovedstaden Kampala. Av de 14 smittetilfellene ble to aldri laboratoriebekreftet, men regnes som sannsynlige.
Fire personer døde – to bekreftet og to sannsynlige tilfeller – mens ti pasienter ble friske.
Ugandas helsemyndigheter satte raskt i gang et omfattende apparat for å slå ned utbruddet, med støtte fra WHO og internasjonale partnere. Tiltakene inkluderte overvåking av over 500 nærkontakter, rask respons i lokalsamfunn, etablering av behandlingsenheter og skjerpede tiltak ved landegrenser og innreisepunkter, ifølge WHO.
– Dette utbruddet utfordret oss på nye måter, uttaler Dr. Chikwe Ihekweazu, fungerende regionaldirektør for WHO i Afrika.
Han peker på at både urbane og rurale områder ble rammet, og at kampen mot viruset ble ført i en tid preget av store økonomiske begrensninger globalt. Han roser samtidig Uganda for landets evne til å håndtere slike helsekriser.
Les også: WHO i økonomisk krise: Tvinges til store kutt
Viruset som forårsaket utbruddet tilhører Sudan-varianten av ebola, en form som har høy dødelighet og som det fortsatt ikke finnes godkjente vaksiner mot. Likevel ble det satt i gang kliniske vaksineforsøk bare dager etter at utbruddet ble bekreftet, og noen pasienter fikk behandling med Remdesivir under en spesiell beredskapsprotokoll, ifølge WHO.
Selv om faren nå anses som over, understreker myndighetene at overvåking og forebygging vil fortsette for å hindre nye utbrudd.