Sjeføkonom om kronefallet: – Vi kan være nær den nye normalen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. juni 2023 | 04:23

Denne uken nådde kronen en ny bunnotering. Én euro bikket over 12 kroner.

Øystein Stray Spetalen gikk hardt ut i DN og VG denne uken. Er kronen «pill råtten»? Og er det regjeringens feil på grunn av dårlig økonomistyring?

Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna sendte lørdag en kraftsalve mot Spetalen, som mener det er regjeringen skyld at du og jeg nå blir fattigere.

Finansavisen har snakket blant annet med Kjersti Haugland, sjeføkonom DNB Markets, om kronen er egentlig «pill råtten»?

Økonomen lister opp tre viktigste grunnene som hun tror er årsak til at kronen er så svak:

1. Norge skinner ikke like sterkt som før fra et investorperspektiv. Aktivitetsvirkningene fra petroleumssektoren har avtatt mye fra toppen i 2013, og vi utmerker oss ikke lenger med tanke på økonomisk vekstpotensial.

2. Vi er ikke lenger et land som har høyere renter enn andre. Tvert imot kan det se utfordrende ut for Norges Bank å holde tritt med renteoppgangen internasjonalt, gitt at husholdningene samlet sett har høy gjeld og flytende renter på sine boliglån.

3. Børsuro og fall i petroleumsprisene er også faktorer som gjør vår lite likvide valuta, med tidvis store verdisvingninger, mindre attraktiv i perioder der investorer søker tryggere havner.

På spørsmål fra Finansavisen om kronesvekkelsen er et urtykk for mistillit, svarer Haugland:

– Tilgjengelige data indikerer ikke at utenlandske investorer flykter fra norske plasseringer, så det er vanskelig å definere dette som mistillit. Det er heller slik at mange kronenegative faktorer har slått til på likt.

Haugland tror det er langt fra usannsynlig at kronen holder seg rundt nåværende nivåer i lang tid framover. Hun forteller videre til økonomiavisen at det er ikke sikkert kronen «her og nå er uvanlig svak, vi kan være nær den nye normalen». Hun påpeker at norsk økonomi er i endring, og «på grunn av kronesvekkelsen er de relative lønnskostnadene i norsk økonomi (sammenlignet med europeiske handelspartnere) kommet ned igjen til nivået fra 2000, målt i felles valuta, etter en lang periode med forverret konkurranseevne».

Haugland mener dermed at den svake kronen vil være positivt for norske bedrifters evne til å konkurrere med utenlandske.

mest lest