Regjeringen vil innskrenke retten til innsyn i offentlige dokumenter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. juli 2023 | 11:33

I slutten av mars sendte regjeringen ut et forslag om å innskrenke retten til innsyn i offentlige dokumenter. Høringssvarene viser stor motstand.

I høringens utlysning het det at «Justis- og beredskapsdepartementet sender med dette på høring et forslag til endringer i offentleglova, offentlegforskrifta og arkivforskrifta. Departementet foreslår et tillegg i offentleglova § 14 første ledd som gjør det klart at ikke bare organinterne dokumenter som sådan, men også journalinnføringer som gjelder organinterne dokumenter, kan unntas fra offentlighet.»

Videre foreslås det endringer i offentlegforskrifta og arkivforskrifta som «klargjør at organer kan journalføre organinterne dokumenter uten at opplysninger om disse dokumentene publiseres i den offentlige journalen som er tilgjengelig på nettet gjennom eInnsyn eller på annen måte.»

– Hører ikke hjemme i et moderne demokrati, mener Norsk Presseforbund som i en epost til Journalisten.no legger til at forslaget bør stoppes.

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, MBL og Fagpressen protesterer også mot forslaget i sine høringssvar.

– Det er nedslående at regjeringen ikke ser de mange negative følgene av økt hemmelighold, ikke bare for medienes mulighet til å følge med på det som skjer, men for hele det norske demokratiet, uttalte redaktørforeningens Reidun Kjelling Nybø i forrige uke.

Da forslaget ble lagt frem i mars kom reaksjonene også umiddelbart.

– Jeg er fullstendig sjokkert og tatt på senga over at regjeringen velger å presentere et sånt lovforslag fredag ettermiddag før hele Norge tar ferie, fastslo leder for Pressens offentlighetsutvalg (PO), Tron Strand i en pressemelding.

Han mente lovforslaget la opp til fullstendig hemmelighold av interne saksdokumenter.

– Går dette gjennom kan forvaltningen holde tilbake ethvert spor av det de selv definerer som internt i sin saksbehandling. Forslaget har dramatiske konsekvenser for innsynsretten i Norge og bryter fullstendig med det regjeringen har frontet i regjeringsplattformen om at den er for åpenhet, sa Strand.

mest lest