Rødt mener de kan ha en tjuv som lyver som partileder

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. juli 2023 | 15:30

Dette er en kommentar.

Alle som sa noe på Rødts ekstraordinære landsstyremøte mandag kveld, uttrykte full tillit til Bjørnar Moxnes som partileder, ifølge nestleder Marie Sneve Martinussen.

– Tillit kan du ikke ha litt eller ha mye av. Når jeg sier at jeg har tillit til Bjørnar, så har jeg det åpenbart i alle saker framover, sa hun til Dagsavisen.

31 av landsstyres 37 representanter stilte til kort varsel på hastemøtet mandag kveld. Nesten samtlige uttrykte full tillit til Moxnes, opplyser Rødt-nestlederen.

– De aller fleste tok ordet. Og alle som sa noe, uttrykte full tillit til Bjørnar, sa Martinussen, som er fungerende partileder så lenge Moxnes er sykemeldt.

Etter pressemøtet med Martinussen la VG ut overvåkningsvideoen av Moxnes. I en SMS til Dagsavisen reagerer Rødt-nestlederen slik på videoen:

«Jeg har sett videoen nå, og kan ikke se at det er noe her som strider med det Bjørnar har forklart, eller at det kommer fram ny informasjon som vi ikke hadde fra før av. Når det er sagt ser det selvfølgelig suspekt ut med det vi allerede vet er et tyveri på et overvåkingskamera. Det understreker jo også at politiet har gjort en riktig vurdering i saken ved å gi et forelegg, det har også Bjørnar vært helt enig i.»

Les også: Video: Her stjeler han brillene

Kommentar

Det er mulig den øvrige Rødt-ledelsen inderlig håper at Moxnes selv trekker seg slik at ingen av dem trenger å ta initiativet til det selv. For hvis det er slik at de kan ha tillit til ham nå etter å ha sett videoen der han kalkulert stjeler brillene, er virkelig Rødt et parti utenom det vanlige.

Videoen viser også at Moxnes har løyet om det som skjedde siden fredag. Dette var ingen forglemmelse, det var et forsettlig tyveri, som jo politiet hele tiden også har ment.

Som en i kommentarfeltet til iNyheter også sa, ser det ut som dette ikke var første gang Moxnes stjeler. Jeg er enig. Han virker å ha gjort det før. Og hvilken rolle spilte egentlig kjæresten hans? Også hennes rolle på videoen synes noe suspekt. Man må virkelig kunne spørre seg hvorfor Moxnes (41) med sin millionlønn som mangeårig stortingsrepresentant stjeler solbriller til 1200 kr.

Om han er kleptoman eller ikke, får Moxnes i samråd med legen som har sykmeldt ham vurdere. Og en slik innrømmelse av at han har en «sykdom», er vel nesten det eneste som kunne reddet Moxnes om han var leder i et normalt parti. For dersom dette dreier seg om et tyveri for vinningens hensikt, samtidig som han prøver å komme unna med løgn etter løgn i ettertid, viser det en mangel på respekt for andres eiendom, samt både sviktende karakter og dømmekraft, som vil støte fra seg de fleste.

Bjørnar Moxnes prøvde først å skaffe seg sympati ved å omtale seg som en «stresset famliefar» på flyplassen. Men bildene viser en mann som er på tur kun med kjæresten sin og som stjeler til seg til et par solbriller han i speilet har beundrer seg selv i. En halv time senere blir han stoppet av en vekter og nekter først for alt: «Hæ? Brillene?»

Overfor pressen og offentligheten to uker senere spiller han offerm før han må innrømme det litt etter litt – og så sykmelder seg.

Det hele er en bisarr sak for en mann som har det meste av æren for at Rødt er et parti godt over sperregrensen.

Men tidligere politisk suksess til tross. Jeg tror Bjørnar Moxnes’ handlinger og egeninteresserte løgner er for drøyt selv for Rødts velgere. Han må nok gå til slutt.

Trolig er det også flere i partitoppen som nå innser det. Men noen av dem er nødt til å ta mot til seg å snakke med de andre om sin tvil til Moxnes.

Er det duket for Mímir Kristjánsson?

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest