Trædal vil ha hasj på polet for å stoppe Oslo-kriminalitet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. juli 2023 | 23:20

Eivind Trædal fra MDG vil bekjempe gjengvold på Grønland ved å legalisere salg av cannabis.

– Ingen blir stukket ned på polet, og bareiere har ikke for vane å banke opp hverandre. Derfor går vi inn for et prøveprosjekt med lovlig omsetning av cannabis i Oslo, sier Trædal til Klassekampen.

Politiet skrev i januar i et brev til Oslo kommune om at Grønland i stor grad er «eid» av narkotikaselgere.

Byrådet har foreslått nye tiltak som flere tilbud til unge, sette inn trivselsvektere og sørge for at gatene blir vasket og rensket for søppel jevnlig.

Trædal derimot ønsker Oslo skal gå inn for et lokalt prøveprosjekt med legalisert og regulert salg av marijuana – for eksempel på Vinmonopolet. Dette mener han vil fjerne mye av det økonomiske grunnlaget som driver kriminaliteten på Grønland.

– Al Capone hadde ikke eksistert uten alkoholforbud i USA på 20-tallet. Vi overlater store potensielle inntekter til kriminelle gjenger ved å ha et forbud mot marijuana, og det gjør det lønnsomt for dem å holde på slik de gjør her, sier Trædal.

Dersom Oslo lanserer en prøveordning med ordnet salg av marijuana, vil det ikke være første gang byen går sine egne veier innen ruspolitikken. Trædal viser til sprøyterom, utdeling av brukerutstyr og heroinassistert behandling.

– Det er en slags tradisjon for at partiene i Oslo samler seg rundt en mer progressiv politikk enn nasjonalt på rusfeltet, og får aksept for dette.

– Men det er vel bare dere og Venstre i Oslo som støtter dette tiltaket?

– Jeg tror ikke nødvendigvis det er så lenge til vi kan få et flertall for dette. Det er et fornuftig standpunkt, og det begynner å bli tydelig at politimakt ikke er nok for å løse problemene byen står overfor, sier Trædal.

mest lest