Fra og med juli kan russere og hviterussere reise inn i EU gjennom Ungarn. De kan registrere seg som gjestearbeidere i landet med et nasjonalt kort, og deretter nyte godt av den frie bevegeligheten innenfor Schengen-området.
Men i EU murres det. På EU-toppmøtet i oktober har Manfred Weber, leder for Det europeiske folkeparti, bedt presidenten i Det europeiske råd, Charles Michel, om å ta opp dette temaet.
Ungarn har besluttet at borgere fra åtte land: Bosnia og Hercegovina, Nord-Makedonia, Hviterussland, Moldova, Montenegro, Russland, Serbia og Ukraina, kan arbeide på ungarsk territorium under gunstigere vilkår fra 8. juli.
Det kan søkes om nasjonalt kort i to år, men deretter kan det søkes på nytt uten ytterligere begrensning i ytterligere tre år hver gang.
Sikkerhetsrisiko
Nyhetsbyrået RND rapporterer at dette skaper bekymring for sikkerhetsproblemer fordi agenter, spioner eller sovende celler kan registrere seg som utenlandske arbeidere for å unngå fremtidige angrep. Ifølge RND og The Financial Times finnes det ingen andre restriksjoner på disse arbeiderne, og det gjennomføres ingen sikkerhetskontroller av dem.
Manfred Weber, lederen av det europeiske folkepartiet, har sendt et brev til Charles Michel for å uttrykke sine bekymringer.Financial Times viser til dette brevet hvor Weber beskrev det nye systemet for å slippe inn gjestearbeidere som «tvilsomt» og advarte om at det kan «skape farlige smutthull for spionasje, og potensielt tillate mange russere å reise til Ungarn med lite tilsyn, noe som utgjør en alvorlig risiko for nasjonal sikkerhet.»
«Denne politikken kan også gjøre det lettere for russere å bevege seg i Schengen-området og omgå restriksjonene som kreves i EU-lovgivningen», advarte Weber, og oppfordret EUs ledere til å «treffe de sterkeste tiltakene for umiddelbart å beskytte Schengen-områdets integritet, begrense sikkerhetsrisikoen som allerede har oppstått og forhindre at medlemslandene tar lignende initiativer i fremtiden».»
Orbán gjør som han vil
Sergey Lagodinsky, en ekspert på EUs utenrikspolitikk for De grønne i Tyskland, mener det er galt å komme inn uten sikkerhetsklarering i en situasjon der Russland prøver å svekke Europa med flere hybridangrep.
«Det ville imidlertid være feil å stemple alle russiske statsborgere som subversive elementer som tjener (det russiske) regimet,» sier Lagodinsky, som la til at «Orban gjør som han vil»
Russerne har problemer med å komme inn i Ungarn for tiden. De må reise via Tyrkia eller Serbia med fly. Den europeiske union har innført strenge restriksjoner på russiske reiser til sine territorier, og de fleste nasjoner gir visum først etter grundig intervju.
Finland tillater ikke at russere reiser inn. Helsingfors forklarer innreiseforbudet med at Russland prøver å forstyrre grensene til EU-landene.
67 medlemmer av Europaparlamentet har bedt presidenten for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen, om å innføre grensekontroller mot Ungarn hvis landet fortsetter å tilby visumfritak.
Parlamentsmedlemmer, inkludert nestleder i utenrikskomiteen Urmas Paet (RE), uttrykte motstand mot Ungarns beslutning om å lette på visumrestriksjonene for personer fra Russland og Hviterussland i et brev til presidenten for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen, skriver den estiske statskanalen.
Parlamentarikerne mener at Europakommisjonen og EU-medlemmene må vurdere Ungarns fremtidige medlemskap i Schengen-området og gjeninnføre grensekontroller hvis landet fortsetter å holde fast ved sin beslutning.
Paet sier at den ungarske regjeringen, under ledelse av Orban som leder av EU-formannskapet, har forhindret antirussiske sanksjoner og støtte til Ukraina. I tillegg besøkte Orban nylig russiske og kinesiske ledere uten å samarbeide med andre EU-ledere.
«Og nå, på toppen av alt dette, ønsker han å forenkle prosedyren for å la russiske og hviterussiske arbeidere komme inn i Ungarn for å reise videre til andre europeiske land,» legger Paet til.
Paet mener Orbans beslutning er en trussel mot EU som helhet. «Disse såkalte ‘arbeiderne’ vil ikke ha noen sikkerhetsklarering, men vil ha tilgang til hele Schengen-området,» sa Paet. «Russland og Hviterussland vil helt sikkert benytte seg av denne muligheten til å styrke sitt etterretningsnettverk og sin femtekolonne i EU.»
Spenninger på grunn av Lukoil
I det siste har Ungarn blitt kritisert mye på grunn av en tvist med Ukraina om russiske oljeleveranser. I juni satte Ukraina Lukoil på sin sanksjonsliste, noe som betyr at de ikke kan levere olje til Ungarn og Slovakia via Druzhba-rørledningen som går gjennom Ukraina. Som et resultat har begge nasjonene mistet en av sine viktigste leverandører av olje.
Budapest ber EU om hjelp og anklager Kyiv for utpressing. Men Martin Vladimirov, en energiekspert fra Centre for the Study of Democracy, hevder på nettstedet Euractiv at Orbán bløffer, og at EU ikke bør la seg påvirke av dette.
Hovedproblemet, sier han, er at det ungarske selskapet MOL, som har tette bånd til Orbán, kan fortsette å dra nytte av lønnsomme avtaler med Russland. Ungarn kan skaffe seg olje fra flere kilder.
De siste dagene har Robert Fico, statsminister i Slovakia, kritisert Kyivs handlinger og hevdet at landet ikke ønsker å bli et gissel i forholdet mellom Ukraina og Russland.
Han truet deretter med at hvis den russiske oljetransitten gjennom Ukraina ikke snart ble gjenopprettet, ville Slovakias Slovnaft-raffineri slutte å levere diesel til Ukraina.
Sanksjonene mot Russland er ment å få Moskva til å trekke sine soldater fra Ukraina, som de invaderte i februar 2022. Slovakias statsminister har lenge vært kritisk til disse sanksjonene.