Bankene lurer folk til å tro at de har gode betingelser

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. oktober 2023 | 16:50

De faktiske boliglånsrentene er lavere enn listeprisene. Ordinære boliglånskunder har cirka 0,4 %-poeng lavere rente enn det listeprisene skulle tilsi.

Det viser en analyse fra Hayon, selskapet bak forbrukertjenesten Renteradar. Markedssjef i Renteradar, Sindre Noss, mener at bankene ofte bruker den høye listeprisen som et argument for å hevde at kundene allerede har en god renteavtale. Dette til tross for at faktiske rentesatser er betydelig lavere.

Analysen fra Hayon har sett på listeprisene til fem av de største bankene i Norge: DNB, Nordea, Sparebanken Vest, Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 SMN.

Bankene opererer med mange boliglånsprodukter, men Hayon har sett på produktet “Boliglån 75 %”. Produktet stiller ikke krav til alder eller medlemskap, men krever at kundens belåningsgrad er under 75 %.

Listeprisene representerer veiledende priser på boliglån som bankene månedlig rapporterer til Finansportalen 

Listeprisene er 0,4 %-poeng høyere

Analysen sammenligner disse listeprisene med faktisk rente for gjennomsnittskunden med et boliglån på 3 millioner kroner. For Renteradars brukere de siste 30 dagene har Hayon observert en faktisk effektiv rente på 5,4 %. Den sammenlignbare listeprisen for den observerte renteperioden lå på 5,8 % i snitt – altså 0,4 %-poeng høyere.

Da har man kun sett på renten til brukere over 34 år og uten medlemskap med lån i banker som ikke kun opererer med listepriser (ref. digitalbanker).

– De aller fleste har en boliglånsrente godt under listeprisene i bankene. Hvis man ligger over listeprisene bør definitivt vurdere å bytte bank eller snakke med banken sin, sier Sindre Noss, Markedssjef i Renteradar.

Artikkelen fortsetter.

Markedssjef i Renteradar, Sindre Noss, Foto: Renteradar

Viktigste unntak fra regelen

Det er likevel noen viktige unntak fra denne regelen hvor listeprisene er lave og kunden ikke kan få bedre rente:

  • Digitalbanker: Bulder, Sbanken, OBOS-Banken og Nybygger er digitalbanker som kun opererer med listepriser. Her får alle kunder innenfor samme kundegruppe like, og ofte gode, betingelser som følger av produktprisen.
  • Kunder med medlemskapsbetingelser: Bankkunder som er medlemmer i LO-forbund, YS, Unio eller andre forbund får som regel gode fremforhandlede listepriser som ikke forhandles ytterligere ned.
  • Førstegangskjøpere: Det er stor konkurranse om de som tar opp boliglån for første gang. Her er listeprisene generelt lave og kan ofte ikke forhandles ned ytterligere.

– I følge våre estimater er kun rundt 1 av 3 boliglånskunder på listepriser som ikke kan forhandles. 2 av 3 har rente som settes individuelt og kan forhandles, forklarer Noss.

Noss sier at flere av de som bruker Renteradar til å forhandle med banken får tilbakemelding fra banken om at de ligger under listepris og derfor er renten god.

– I mange tilfeller er ikke renten god, og dette argument bør man ikke godta uten videre. Ikke sammenlign renten din med listeprisen til banken din, men beste tilbud du kan få hos en annen bank, sier Noss.

mest lest