Hyttedrømmen er i endring: Nordmenn ønsker mindre størrelse

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. oktober 2023 | 22:14

Nylig meldte Saltdalshytta om 50 permitteringer som følge av en bråstopp i salget av nye hytter.

– Etter sommeren har vi opplevd en bråstopp. Da hadde det allerede vært en nedgang på hyttemarkedet en stund, sa daglig leder Stene Tømmeraas Bergsløkken i Rusånes Fabrikker, som produserer Saltdalshytta.

De høye rentene og økte kostnader ser ut til å justere folks hyttedrømmer og -vaner mer varig.

Saltdalshytta har fått utført en undersøkelse av Kantar i lys av markedssitiasjonen. Der fremommer det at nordmenn ønsker mindre hytter, som er mer strømgjerrige.

I Kantar-undersøkelsen blir respondentene spurt om hvilke type hytte man ønsker å kjøpe, dersom du skal kjøpe hytte de kommende 5 årene. Der svarte 55 % av de spurte at en arealeffektiv hytte mellom 60 – 80 kvadratmeter var det de ønsket. 21 % sier de ønsker å kjøpe en enkel hytte uten innlagt strøm og vann.

Gjennomsnittlig størrelse på nye hytter som har blitt bygget de siste årene er over 100 kvadratmeter, ifølge SSB. Og norske hytter har blitt dobbelt så store i løpet av de siste 50 årene.

Ifølge undersøkelse oppga over 50 % at det var mer aktuelt med hyttekjøp dersom det var energibesparende tiltak på hytta som gjorde at driftskostnadene var lav. I tillegg kom det frem at 52 % ønsket at hytta skulle etterlate seg minst mulig avtrykk i naturen. Det skriver Saltdalshytta selv i en pressemelding.

– Dette sier oss at hyttekundene har justert hyttedrømmen sin. Fokus på lavt energibruk, lave driftskostnader og ikke minst mer bærekraftige løsninger er noe kundene ønsker fremover, sier markeds -og kommunikasjonssjef i Saltdalshytta Monica Blom Thorsen.

Ifølge Thorsen er det ikke bare kundene som forventer nye løsninger fra hytteprodusentene fremover.

– Det kommer nye krav også fra kommuner og sentrale myndigheter om at hyttebygging i mye større grad må skje på naturens premisser enn tidligere, sier Blom Thorsen.

Salldalshytta har introduser et konsept de håper skal treffe markeredet.

«Lillebror»-modellen kan bygges på stålpilarer. Dermed kan tomta kan bevares slik den er. Dette gir mindre utslipp enn hytter med grunnmur.

Hytta har en størrelse på 58 kvadratmeterne og alt av vannrør er samlet i samme avgrensede sone i hytta. Dermed reduseres varme- og strømforbruket når den ikke er i bruk, sier produsenten. 

–  Bransjen bør gjøre mer av det hyttebyggerne gjorde for flere tiår siden, blant annet bygge hytta over bakken for å unngå naturinngrep med gravemaskiner og større endringer i vegetasjon og fjellandskap, fortsetter Blom Thorsen.

Saltdalshytta har bygget mer enn 8000 hytter siden oppstarten i 1979.

mest lest