Folket stoler ikke på politikere

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 4. november 2023 | 16:15

En fersk studie fra Ipsos viser at politikere er den minst betrodde yrkesgruppen, mens leger og forskere er ansett som de mest pålitelige.

Analysebyrået Ipsos har siden 2018 kartlagt tillit til ulike yrker gjennom sin studie Global Trustworthiness Index. Undersøkelsen måler hvordan folk oppfatter ulike yrkesgrupper, og måler ulike grad av pålitelighet.

Indeksen kartlegger den generelle oppfatningen til 18 ulike yrkesgrupper blant verdensbefolkningen, og omfatter hele 31 ulike land.

Den tar for seg 18 ulike yrkesgrupper. Listen inkluderer blant annet politikere, leger, forskere, lærere, militærpersonell, politiet, advokater, analysebyrå, prester, journalister og reklamebyråsjefer.

Funnene er oppsiktsvekkende.

Ikke bare er politikere den minst betrodde yrkesgruppen i verden, men bare 14 % av befolkningen i de 31 målte landene anser dem som pålitelige.

Politikere ligger med det like under reklamebyråledere og regjeringsministre, hvorav begge disse måles til 18 % av befolkningen som anser dem som pålitelige.

Til sammenligning måler folket andre mennesker til rundt 37.5 % tillitsverdig.

Tilliten til politikere er høyest i India, der 33 % anser politikere som pålitelige. Dette er en økning på fem prosentpoeng siden 2022. Singapore følger deretter med 30 %, etterfulgt av Indonesia med 24 %.

Til tross for lave tall, viser trenden at politikere globalt sett får mer tillit nå enn tidligere. Tallene fra 2018, 2019, 2021 og 2022, viser at befolkningen at henholdsvis 9 %, 10 %, 10 % og 12 % av befolkningen har tillit til dem.

I år var tallet altså på 14 %.

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde: Ipsos

Tilliten til politikere er lavest i Argentina, der bare 6 % anser dem som pålitelige.

Argentina er også det landet av alle målte (29 land) der befolkningen i høyest grad er bekymret for inflasjonsnivået. Det viser tall fra Ipsos’ What Worries the World Index. To tredjedeler av befolkningen (66 %) anser inflasjon som en bekymring.

Samtidig måles den erkeliberalistiske kandidaten Javier Milei til svært god oppslutning.

Les også: Tucker Carlson: Hyperinflasjon og hensynsløs pengepolitikk kan snart ødelegge verdensøkonomien

Milei spiller på et budskap om mindre makt til politikere og mer til enkeltindividet, med økonomisk og personlig frihet samt individuelle rettigheter, som bærebjelker for sin politikk.

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde: Ipsos.com

Totalt sett beholder leger og forskere sin posisjon som verdens mest pålitelige yrkesgrupper. Nesten seks av ti i det globale utvalget anser begge gruppene som pålitelige (henholdsvis 58 % og 57 %), noe som er nært opp til tidligere års resultater.

Resultatene består av et internasjonalt utvalg på 22 816 voksne respondenter fra .

mest lest