Klassekampen har innhentet fakturaer fra i alt 58 kommuner som de har valgt ut fordi de er i en særlig vanskelig økonomisk situasjon.
Avisen har funnet at disse kommunene brukt til sammen minst 148 millioner på lederutvikling bare siden 2022.
Men denne summen er langt fra komplett, for den bare hva kommunene har brukt på eksterne leverandører av lederutvikling, der hotellopphold og matutgifter ofte kommer i tillegg.
«På toppen av dette kommer også tapt arbeidstid, alle de gangene lederne forsvinner for å delta på kurs. Enkelte kommuner har også ansatt egne folk til å drive med lederutvikling. Vi kan derfor anta at totalsummen er langt høyere,» skriver Klassekampen.
Flere kommuner investerer i mentorer, coacher, personlighetstester, spørreskjemaer og datasimuleringsverktøy. Andre velger å sende lederne sine på kurs eller lederutdanning, blant annet ved Norges Handelshøyskole eller BI.
Blant de mest ettertraktede tilbudene er det toårige Solstrandprogrammet, ansett som det ypperste innen lederutvikling. Deltakelse koster 360.000 kroner, i tillegg til utgifter til reise og opphold.
De kommer også med eksempler i en serie artikler skrevet den siste uken.
Moss står på Robek-lista, men lederutvikling til 2,8 millioner de siste tre år har de tatt seg råd til.
Lederne har blant annet bodd på Refsnes Gods, Son Spa, Strømstad Spa og Resort og Grand Hotel Åsgårdstrand til en kostnad av om lag en million kroner.
Sandnes kommune har brukt 4,2 millioner kroner. Blant aktivitetene på lederutviklingen er innleie av en komiker til 35.000.
På dette evenementet fikk de kommunale lederne utdelt goodie bags, notatbøker med navnet sitt på til rundt 32.000 kroner, spesialdesignede puslespill til 9000 kroner, vannflasker til 51.000 kroner og spesialinnpakkede sjokolader til 12.000 kroner. Samlet kostet alt kursmateriellet 760.000 kroner. I tillegg kom bevertningen på 656.000 kroner, ramser avisen opp.
I Oslo har flere direktører blitt sendt på Solstad-programmet til 360.000 kroner per person. En av direktørene sluttet året etter at han hadde fått kurset, skriver Klassekampen.
Vibeke Harr, som har deltatt som direktør i Sykehjemsetaten i Oslo, mener at Solstrand har gjort henne «tryggere i lederrollen».
– Å kunne forske på seg selv som leder, det er mye av det programmet går ut på. Hvordan er jeg som påvirker, hva vekker tillit, og hva gir avstand? Hvordan oppfattes jeg? Når er det jeg kan føle meg utrygg? sier hun til Klassekampen.
Avisen beskriver hvordan det de siste årene har det dukket opp et stort antall konsulentfirmaer som spesialiserer seg på lederutvikling i Norge. Bransjen anslås å omsette for flere titalls milliarder kroner årlig.
«Her finner du økonomer, psykologer, pedagoger og revisorer som reiser land og strand rundt. Det private næringslivet har for lengst omfavnet lederutviklingsindustrien, men de siste årene har også kommunal sektor kastet seg på,» skriver Klassekampen om det de så langt har funnet.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Perspektivmeldingen er verdiløs: Den tilslører innvandringens effekt på norsk økonomi og «humankapital»