Derfor biter ingenting på Erna (+)

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. februar 2024 | 11:45

Dette er en kommentar.

Først var det den nesten maniske aksjehandlingen til ektemannen Sindre, mens hun var statsminister. Nå viser det seg at han heller ikke har hatt den tittelen som siviløkonom som offentligheten har trodd.

I tillegg har han tidvis båret en gullring som bare ferdig utdannede siv.øk-er fra Norges Handelshøyskole (NHH) etter reglene fra den skolen kan bære.

Erna Solberg selv innrømmer at hun har visst at Sindre aldri leverte den avsluttende diplomoppgaven og derved ikke har vitnemål som siviløkonom. Hun har likevel ikke gjort noe for å rette opp når det har kommet opp, blant annet på Stortingets hjemmesider om henne selv, og i portrettintervjuere med henne, at ektemannen er noe han ikke er.

– Jeg har noen ganger gjennom årene registrert at Sindre er blitt omtalt som siviløkonom. Jeg har antatt at det har skyldtes antagelser, sammenblandinger eller misforståelser fordi han er økonom og har studert ved NHH. Jeg har derfor ikke festet meg mer ved det eller brukt tid på å forsøke å få omtalen endretm uttalte hun da dette ble kjent.

Finnes selv innrømmer at han har brukt tittelen feilaktig.

– Ved enkelte anledninger har jeg brukt tittelen siviløkonom, noe som er blitt hengende ved. Dette har vært feil av meg, og det beklager jeg, sa Finnes til DN som først «sprakk» saken.

Biter ikke

Underveis mens Finnes aksjehandler ble avdekket, satt Solber stille i båten og ville ikke trekke seg. Det til tross for at mange i mediene, og blant snakkeklassen, mente hun måtte gjøre nettopp det og Høyre få seg en ny leder.

Høyres sentralstyre støttet opp om henne, ingen med tynge i partiet utfordret – og Solberg konkluderte etter noen uker at hun ville bli sittende, både som Høyre-leder og statsministerkandidat i 2025.

Hvis partiet er beste tjent med å ha meg, blir jeg, var hennes konklusjon.

Og velgerne ser i liten grad ut til å ha brydd seg eller latt det svekke deres tiltro til Høyre. En liten nedgang på målingene kom, men nå har de steget igjen til nivåene like før valget.

Så hva skjer?

«Det er all grunn til mistro til et parti som velger å beholde en slik statsministerkandidat,» skrev Elin Ørjasæter i Nettavisen etter at siviløkonom-saken kom opp i februar.

«I løpet av karrieren har jeg jobbet som headhunter og lest CV-er og intervjuet folk på heltid. En som påstår en utdannelse han aldri fullførte er automatisk ute av jobb-prosessen. Som regel ikke fordi selve graden er strengt nødvendig, men fordi han har vist manglende personlig integritet,» skriver hun.

Og kona, Erna Solberg, får også så hatten passer:

«Ektefellens personlige egenskaper er som regel uvedkommende både i politiske valg og i jobb-ansettelser. Men det ser annerledes ut når ektefellen aktivt har understøttet en feil i CV-en, slik Erna her må ha gjort. Hun har ikke løftet en finger for å rette opp de gale biografiske opplysningene i ektemannens CV. Hun har ikke engang bedt ham ta av seg ringen på vei til fine middager på Slottet.»

Hun mener den Solbergske-måten er «total ansvarsfraskrivelse». Og alstå at skandalene skulle gjøre at folk mister tiltro ikke bare til Sindre, men til Erna, og til partiet som beholder hennes som toppleder.

Men jeg tror Ørjasæter og andre blir skuffet nok en gang. Erna kommer ikke til å trekke seg, og ei heller kommer velgerne til Høyre til å forlate dem. I det minste ikke av den grunn.

Grunnen

Folk har blitt foret med saker om politikeres slette moral og juks i flere år nå. Det har vært pendlerboliger, reiseregninger, utnevnelser av venner, aksjehandler, solbrilletyverier, eksamensjuks og nå altså løgn om titler man ikke har.

Og det har vært saker i praktisk talt alle partier. Folk er folk, og politikere er også folk.

Vanlige folk har for lengst mistet illusjonene om at politikere og mennesker på toppen av hierarkiet er noe bedre enn andre, moralsk sett. Man har således ikke noe annet sted å vende seg.

I tillegg blir man litt immun. Man merker det selv. Jeg er selv tilfeldigvis en rettmessig siviløkonom fra NHH, men klarer ikke helt å oppvise den store forargelse over Sindre Finnes. Ja, den siste avsluttende diplomoppgaven var det litt jobb med. Og det var en unik del av studiet. Men å ha skrevet den oppgaven har neppe endret verken meg eller andre i fundamental grad. Man er ikke noe særlig mindre kvalifisert for noen jobb uten, etter min mening.

Og i min verden er en slik NHH-ring (som jeg ikke en gang visste eksisterte) en tåpelig greie for selvopptatte og selvhøytidelige folk uansett. Og tåpelig er helt sikker Sindre Finnes likevel.

Gitt hans løgner til sin kone og resten av verden mens han satt på gutterommet og handlet aksjer, har fortalt nok om den mannens karakter. At han har løyet om seg som siviløkonom faller bare inn i et mønster.

I Norge har det alltid vært verdsatt at lederne, inkludert de kongelige, er mest mulig vanlige og lette å identifisere seg med. Det er f. eks. Jonas Gahr Støres problem. Han klarer ikke helt å skjule sin priviligerte bakgrunn og folk relatertet ikke til ham.

Det «kakespisende monsteret» (en betegnelse hentet fra sosiale medier) Erna Solberg derimot, med sitt rotete hjem, løgnaktige ektemann og «jeg bryr meg ikke holdning» er mer som en vanlig nabokjerring å regne. Alle kunne hatt en Erna Solberg i familien.

Det er selvfølgelig frustrerende for folk i mediene at Erna ikke hører på dem og trekker seg. Men trolig gjør faktisk Høyre det rette i å beholde henne. Det er ingen andre som peker seg ut som like troverdige kandidater i dette øyeblikk. De andre kandidatene har ikke mer tyngde enn at de kunne passe som ledere i et miniparti som Venstre eksempelvis.

Så til tross for alt som er kommet opp: Erna Solberg blir sittende, og med gode muligheter til å bli statsminister nok en gang.

Sindre Finnes flytter nok i så fall også inn igjen i statsministerboligen. Dog uten ring og konto i Nordnet.

Og folk flest bryr seg ikke.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Slik demmer Socialdemokratiet opp for høyresiden: De kritiserer innvandrernes oppførsel (+)

 

mest lest