Syreangrepet i London: Lover kjempedusør i jakten på Abdul Shokoor

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. februar 2024 | 06:00

Britisk politi lover en dusør på 20 000 pund (268.000 norske kroner) for informasjon som fører til pågripelsen av en mann som kastet syre på blant annet en mor og hennes to barn, sent onsdag kveld i Clapham, sør i London.

På søndag offentliggjør britisk politi ytterligere informasjon angående både den antatte gjerningsmannen, Abdul Shokoor Ezedi (35), født i Afghanistan, og syreangrepet, ifølge Sky News.

Foreløpige analyser viser at stoffet som ble brukt i angrepet, enten kan være flytende natriumhydroksid eller natriumkarbonat.

– Væsken som ble brukt under angrepet var et veldig sterkt og konsentrert etsende stoff, opplyser politisjef Jon Savell ved Metropolitan-politiet. 

Totalt ble tolv personer påført skader i hendelsen, hvorav fem av dem er polititjenestemenn. Tre kvinner og en mann forsøkte å stoppe gjerningsmannen under angrepet på en mor og hennes to barn på henholdsvis tre og åtte år. Disse personene er også blant de skadde.

Ifølge BBC ble det senere avslørt at skadene til de to døtrene ikke var så alvorlige som først antatt. Morens skader beskrives imidlertid fortsatt som «livsforandrende». Alle tre er fortsatt på sykehus.

Etter angrepet har det pågått en landsomfattende politijakt etter den antatte gjerningsmannen. Søndag er vedkommende fortsatt på fri fot.

Ifølge The Independent kjente den antatte gjerningsmannen den 31 år gamle moren, og angrepet beskrives som «målrettet».

Flere medier, deriblant Sky News, skriver at Abdul Shokoor Ezedi, er en dømt seksualforbryter.

Øyenvitner har forklart at mannen rømte fra stedet i en bil, deretter kolliderte og fortsatte deretter til fots. Politiet advarer mot å nærme seg mannen.

Politet har delt et overvåkningsbilde av det som angivelig er den mistenkte gjerningsmannen, med synlige skader i ansiktet. Han ble sist sett i en dagligvarebutikk nord i London onsdag kveld.

Siste pålitelige observasjon av den antatte gjerningsmannen fant sted ved en T-banestasjon øst i London.

Etter to mislykkede forsøk ble hans asylsøknad for å bli i Storbritannia innvilget i 2020.

Dette til tross for at han fikk en betinget dom for et seksuelt overgrep i november 2018.

Ezedi fikk tillatelse til å bli i landet etter at en prest bekreftet at han hadde konvertert til kristendommen og uttrykt at han var «fullstendig engasjert» i sin nye religion, ifølge Sky News.

mest lest