Temaet for NRK-Debatten tirsdag kveld var Donald Trumps politikk, krigen i Ukraina og forholdet til Russland, satt i kontekst av den spente sikkerhetssituasjonen i Europa og verden.
«Flosklenes, ondskapens tenkning og idealismens tid er over. Nå er det realpolitikken som gjelder. Nå holder det ikke lenger å si at man står opp for Ukraina uten å følge konkret opp med penger, våpen eller soldater. Alle ser nå at Ukrainas skjebne ligger i Trumps hender. Så det som gjelder nå, er å forstå hva Trump mener med fred, hva Trumps plan er, og hva han vil oppnå,» startet programleder Fredrik Solvang med i kveldens sending.
Russland-forsker Julie Wilhelmsen fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) kom med en klar oppfordring til politikerene: De må slutte å fokusere på hvordan ting burde vært, og heller ta innover seg realitetene i dagens storpolitiske situasjon, melder Nettavisen.
I studio, sammen med Wilhelmsen og folkerettsforsker Cecilie Hellestveit, understreket flere politikere USAs enorme innflytelse over Ukraina. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fremhevet at «Zelenskyj vet veldig godt at de trenger et godt forhold til USA», men han understreket også viktigheten av europeisk støtte til Ukraina i kampen mot Russland.
Høyre-leder Erna Solberg påpekte at Zelenskyj har forsøkt å sikre garantier fra USA, spesielt når det gjelder etterretning og langtrekkende våpen, som er avgjørende for Ukrainas forsvar. SVs Kirsti Bergstø krevde at Norge må stå fast mot Trump og forsvare folkeretten, mens Frp-leder Sylvi Listhaug oppfordret Europa til å ta større ansvar for egen sikkerhet, og antydet at USA utøver økonomisk press på Ukraina.
Venstre-leder Guri Melby påpekte at Norges rolle bør være å gi Zelenskyj «best mulige kort på hånden» gjennom økt støtte, samtidig som hun spurte hvordan Europa kan redusere avhengigheten av USA. KrF-leder Dag-Inge Ulstein understreket behovet for å styrke det transatlantiske samarbeidet og kritiserte urettferdige krav fra Trump. Rødts Bjørnar Moxnes foreslo derimot å omdirigere luftvern direkte til Ukraina som hjelp.
Wilhelmsen advarte om at en avtale mellom Trump og Russlands president Vladimir Putin kan bli en realitet, uavhengig av Norges ønsker, på grunn av overlappende interesser. Denne advarselen satte tonen for debatten, der politikerne ble utfordret til å se forbi idealistiske perspektiver og møte situasjonen med et mer pragmatisk blikk. Diskusjonen reflekterte et Norge delt mellom å støtte Ukraina og å tilpasse seg en ny amerikansk kurs under Trump.