Hadde gitt opp hund i fjellskrent – nå er den hentet ned

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. april 2023 | 10:47

Tirsdag var det stort engasjement i lokalaviser og på sosiale medier etter at en hund sto fast og ulet under en skavel høyt opp på fjellet Lisle Storenut (1205 moh) ved Hovden i Setesdal.

Eksperter hadde tidligere rådet politiet om at det var for farlig å ta seg opp. En innsamlingsaksjon på spleis hadde samlet inn over 400.000 kroner for å kunne sende et helikopter, men ingen tok oppdraget.

Sent tirsdag kveld betegnet redningsleder Per Hognaland i Hovedredningssentralen til spleisen som en fin tanke, men han fastslo at en redningsaksjon rett og slett var for farlig.

Politiet satte ned foten for videre redning. Men to privatpersoner tok saken i egne hender.

– Jeg kunne ikke skjønne hvorfor ingenting ble gjort. Hunden hadde vært død før morgenen, hadde ikke vi grepet inn. Jeg tror det var nummeret før da vi kom. Han var som et slakt, nesten, sier redningsmann Idar Byremo til NRK.

Tross advarslene fra politiet og Hovedredningssentralen mot å nærme seg området, la Byremo og en kamerat på vei.

– Vi fant ut i 23-tiden i går kveld, da det ble så sinnssykt kaldt, at vi ville ta med oss noe sikringer og begynte å labbe oppover mot skrenten der hunden stod, sier Byremo.

Mot toppen begynte de å plystre etter hunden, som i det fjerne svarte med bjeff.

Hunden befant seg under en skavl med stort overheng. Terrenget var årsaken til at redningsmannskap var avventende med å aksjonere. Byremo og kameraten mente snøen var fast og kameraten firte seg ned med sikring i en stein.

– Han hadde med seg et tau med en hengeløkke på – og vi fikk hunden til å stikke hodet inn i den løkken. Det var ikke så lett å få det til på noen annen måte, sier Byremo

Ifølge Byremo var hunden svært medtatt. De fikk den opp, men måtte bære den ned igjen fra fjellet.

Hunden sov hele natten og eieren har fått beskjed.

Agder politidistrikt er glad for at hunden nå er i trygghet.

– Vi er først og fremst takknemlige og glade for at det går greit med hunden, og ikke minst de som valgte å trosse risikovurderingene fra fjellgruppa, sier operasjonsleder i Agder-politiet Knut Odde.

– At det valgte å trosse det må stå for deres regning og risiko, sier han.

Er norsk kultur og rettsvesen under politisk (korrekt) press?

mest lest